Friday, November 29, 2013

Trip to Seoul, Korea : Hongdae : Ice Museum - Trick Eye Museum

Assalamualaikum ;)

Lame tak update pasal Korea. Gara-gara iolls tak bayo bil streamyx. Takkan nak update kat opis pulak kan. Dahlah panjang jela. Ni pun macam dah nak lupe dah amende nak bebel.

******************

The next day, kitorang ke Hongdae pulak which is near the Hongik University. This area is known for its indie music culture, urban arts, clubs and entertainment. What else ? 

Of course Ice Museum !!

Aku rasa Ice Museum ni still new (kot). Masa aku study buat itinerary, cari information bagai before ke Korea, aku tak pernah nampak blogger punya gambar kat IM ni. Agak-agak sape dah terlepas, sile repeat ke Korea. Kohkoh. Semata-mata :p

 And Trick Eye Museum !! 

Aku jarang nampak blogger pegi Trick Eye Museum. Tak tahu pasal apa. Ke diorang tak upload pic ke camne tak tahulah malas pulak aku nak pikir pasal orang lain. Hoho. TEM dan IM ni dekat je dengan Hello Kitty Cafe. Ala yang fofular gilosss kalangan blogger kalau pegi Korea. HKC kompom masuk itinerary :)

Route
By Subway
Hongik University (Line 2) > Exit 9

Map to TEM & IM

Me and Bella sesat barat masa nak cari TEM ni padahal dah tengok map. Direction dalam itinerary pun sampai 2-3 kitorang buat. Pun sesat jugak. Tah mana-mana alley kitorang masuk. Last-last jumpa Malaysian kat Hello Kitty Cafe. Nasib baik. Terus tanya dorang. Rasa mudah lah sikit kan sebab boleh la cakap Melayu. Ni kalau tanya Korean ni, aku tak rasa dorang paham kecuali kalau kita tunjuk gambar kat diorang. Perhaps -,-

Alley to TEM

Ok, rupanya dekat je dengan HKC. Kalau korang jumpa HKC dulu, means that korang dah terlepas lorong ke TEM. So, kalau takut terlupa, you can copy picture above. Itu kira landmark nak ke TEM. Small alley kat sebelah tu membawa korang ke syurga. Eh, ke Trick Eye Museum. Hihi. Nanti korang nampak signboard TEM. TEM terletak di second basement of Homi-Hwabang.

Lepas je tembus lorong kecik tadi tu, korang akan terus sampai kat sini
Pic source here

Entrance fee is 15,000 Won (TEM & IM). Because of we had print out a voucher, so dapatlah harga 12,000 Won/person.

Let's go to IM first.

IM is pretty small. It takes around 10-15 minutes untuk tengok-tengok, check-check what is inside. Tapi kalau aku, memang tak lah 10 minit kan. Ape barang. Nak tangkap berjuta gambar kalau boleh dalam ni. Hihi.

Gelongsor behind me
Guess what pic on the left ? Yewww~

Before entering, they'll provide us a throw blanket. Sejuk ok dalam tu. Sampai berwap jugaklah kamera Bella. Oh lagi satu jangan lupa, kalau ada bawak beg especially backpack, eloklah letak kat tempat simpan beg yang disediakan. Buat buruk gambar je ade beg nyemak-nyemak -.-

Like this. Nice ke ade bonggol tetiba kat belakang. Dah macam unta. Haha.

Dah puas kat IM, kite ke TEM pulak. Sebelum masuk ke TEM kite akan di provoke dengan benda-benda alah macam ni...

Si tanggang underground
Si tanggang paparazi
And flying kiss from pari-pari. Kahkah.

Ok, boleh masuk sekarang ;)

TEM is art gallery yang menempatkan karya seni dalam bentuk 2D dan 3D. You can enjoy not only looking at the artworks but also taking photos of yourselves as well. Be sure your camera fully charged and have plenty of memory space sebab this place very interesting ! Tak kira tua atau muda, you sure be entertained. Dun go alone. Its more fun to be with friends or family. Do your best and craziest pose like us ! AHHA :)

Siyes, until now and this time I wonder plus don't understand how sorang boleh jadi kecik sorang besar ni
Bella daebak can stick on the wall. Fine. Jeles iolls tak reti posing.
You dun know how much I wish it will be happen in my real life. Shopaholic mode is ON.
I loike this picture. Nampak macam ye ye je aku tarik si barbie gemok tu. *Calling barbie macam sopan sikit khen. Bahaha.
She believes she can fly
Suddenly become famous

Next moments are noty noty edition
Tak payah nak buat muke hantu sangatlah budak
Omo ! Aurat aurat
Tak senonoh Syera :D

Dah seronot puas bergambar kat dalam sampai rasa macam tak mao keluar, kitorang bergambar pulak kat luar ^_^

Gambar passport. Hee. Saje mengade nak upload. Bella cam biasa muka cun.

Kalau kat Malaysia haritu bergambar dengan Hyun-Joong, la ni dapat bergambar dengan Minho. Agagaga~ 

Last but not least,
Saranghae uolls 

Thanks for reading !



Psssttt : Dengar cite kat Shah Alam ade Trick Art Museum. Bape bayaran masuk die erh ?


Another Related Post Trip to Korea:





Thanks for reading ;)

4 comments:

Nurul Fathy said...

Kt ict s.alam rm10 shj yang..tp klu xd kad ict tmbh rm3 utk kad.. best gk kt situu lbih kurg cm kt korea..pegi ramai2 syok..then klu nk, msuk jugak Red carpet, kt situ ada yg patung lilin cam kt luar ngara tu..situu exclusive gila ah..lg ramai paparazi tgkp gmbr ko.haha ak msuk situ rse mcm artis lak..tp situ mahal lh..rm35 kot sekali masuk..tp mmg puas lh sbb bnyk gila patung ikut bhgn..pmimpin lh, artis lh, sport lh, yg msuk dlm guiness world book of record lh..besssttt

Syera said...

10 ? murahnyeee ! besar tak tmpat tu ? wah. hahaha. ade paparazi gitu. tetiba femes emes. hihi. ohhh. xpenah tahu la pulak ade tmpt cmtu. sume-sume tu dkt ict gk ke ? haritu p ict, mcm xjumpe je art museum tu ngn patung lilin tu T.T

Nurul Fathy said...

Boleh tahan lh bnyk bhgn gk trick of art tu..tp puas lh dgn hrga gitu.. yg lilin tu wlu mhl tp puas gk..nk duk lama2 pn boleh xkene halau,siap klu dh hbis pusing, dibagi patah balik tau..berbalooi..
Baru je ada smua bnda tu, thun ni gk..sbb thn lps ak g xdop..bnda ni sume seangkatan dgn yg waterworld tu..nnti ko dtg kna ambil pamplete ict kt situ ada map, baru puas xterlepas mcm2..ada tmpt mmanah lh, rumh hantu lah, bnyk dh yg best skrg.. dtg siang utk layan bnda2 smua tu,mlm bru lyn lampu liplap..heee

Syera said...

Wow. Mcm best je dgr. Kt korea ade gk patung lilin. Tp xtaw mne 1 best an. Nk kena p gk nih kt s.alam tu. Ko ade tgkp gmba ? Nk tgkkkkk. Hahaa.