Wednesday, November 13, 2013

Tutorial : Create blog header, PNG format (using Adobe Illustrator)

Dah lama tak buat tutorial. Macam boring je, macam bosan je.. takde keje kat opis, marilah aku share benda kacang goreng senang ni.

1. Open your Adobe Illustrator software.


2. File > New. Units box, pastikan pixels. Then put your weight's blog. Biasanya 1000px ke bawah. Height, letak je berapa-berapa pun. Follow your heart ;p


3. Create je wording ape-ape kat dalam kotak tu.


4. Lepas tu, export to PNG. PNG Options, sila tick kat Resolution tu, Screen (72ppi). Background color is transparent ok. Boleh tengok pic kat bawah.


5. Dah save, boleh lah di upload kat dalam photobucket. Pastu copy URL image dia. Caranya: 
Copy dulu link yang kat dalam mana-mana kotak atas ni. Aku copy dari HTML.
Paste kan dulu kat mana-mana. Then copy link yang macam aku highlight kat pic atas ni. Yang tu lah URL image dia.


6. Open blog > Layout > Click kat Header > Paste kan URL image tadi. (Tengok pic untuk mudah faham)

7. Save !


Good luck ^_^


Thanks for reading ;)

No comments: