Tuesday, January 14, 2014

Tips to Seoul, Korea : Foods. Where to eat ?

Assalamualaikum dan Salam 1 Kangkung :p

Disebabkan Malaysia kini sedang trending isu harga kangkung turun, apa kata aku share sekejap kat korang kangkung halal eh makanan halal kat Korea pulak. LOL tak habis lagi kan. Rilex laa. Layankan aje XD

Ramai yang cakap susah nak cari makanan halal kat Korea. Nak makan ape kat sana nanti. Boleh ke tidak nak makan itu, makan ini. Alhamdulillah sepanjang aku berada kat sana, takde masalah langsung nak cari tempat makan. Bila dah sampai sana, molek sangatlah kalau kita try Korean Foods kan. Jom aku share tempat-tempat makan yang aku pergi hari tu. Dun worry. Insyaallah semuanya halal.

Winter Sonata Cafe/Drama Cafe, Nami Island

Kalau ada sesapa nak merasa nasi goncang kat Nami Island, Cafe ni adalah tempatnya. Lokasinya di area Nami Library.



Lepas jumpa Nami Library, jalan straight. Follow building. Kalau kita menghadap Nami Library ni, Drama Cafe ada kat sebelah tepi kanan. Cari betul-betul sampai jumpa sebab ramai yang tak perasan kewujudannya.

 Ok dah sampai
 Tadaa ! Silakan masuk :)
 Cara-caranya, goncang dan goncang dan goncang bekas tu. Jangan lupe pakai gloves ok
Nasi + Telur + Kimchi = Super Jjang ! Price : 5,000 Won

Ikan Bakar Dongdaemun

Route
By Subway
1) Dongdaemun Station (Line 4) > Exit 8

Direction:
- Jalan straight, jumpa Cheongycheon Stream 1st bridge
- Kemudian ke kanan, straight sampai jumpa Cheongycheon Stream 2nd bridge di sebelah kiri
- Masuk ke lorong sebelah kanan dan ada 1 lorong kecik di sebelah kiri, masuk situ. Kat situ banyak kedai-kedai ikan bakar.


2) Dongdaemun Station (Line 4) > Exit 2 from Dongdaemun Underground Shopping Centre
*Guna laluan ni in case Exit 8 tutup. Masa aku pergi tu, Exit 8 was under construction.

Direction:
- Turun je dari train, cari laluan Exit 7 & 8
- Hala straight ke Dongdaemun Underground Shopping Centre (refer signboard at subway please)
- Kat sana ada pintu Exit 2
- Keluar dari Exit 2, akan nampak Pyounghwa Clothing Market (seberang jalan) dan JW Marriot di sebelah kanan. Berhadapan dengan 1st bridge
- Next, boleh follow as 1st direction



Thanks to Abang Skampung for direction and the map of course :) Credit to him. The map sangat berguna. Kalau nak lebih faham dan lebih details untuk direction ke Ikan Bakar ni, boleh ke blog Abang Skampung. Abang ni siap tunjukkan gambar sekali laluan ke sana. 

But please noted that if you have to use the 2nd direction, please follow detail-ly. Memang banyak tanda soal dah kenapa nak kena masuk Dongdaemun Underground Shopping Centre tu pulak kan. Tapi ikut je kalau tak nak sesat macam kitorang. AHHA. 

Kitorang memandai keluar ke Exit 7 kot kalau tak silap. Sebab ingatkan kalau ikut map ni, kalau keluar dari Exit 7 tu, nanti kite cross jela jalan ke Exit 8 kan. Ini ikut logik akal kan. But demnnnn ! Jalan punya jalan, sesat. Seriously. Tak jumpa langsung bayang-bayang bridge mahupun Exit 8 kat sana. Agugugu~ Terpaksa patah balik masuk ke subway, cari jalan keluar yang betul. Tehee~ :B


Hikmah dari kesesatan, terbayar sudah perutku dengan makanan ni
Side dishes. Kimchi my favourite
7,000 Won

Highly recommend untuk korang pergi makan sini. Ikan bakar dia berbeza dengan Malaysia. Tak tahu apa yang bezanya. Tapi berbezalah. Luls XD Sedapppp of course!

Mabokrim Halmeoni Ddeokbukki, Sindang (YongSeo Couple WGM filming)

Route
By Subway
Sindang Station (Line 2) > Exit 7

Direction:
- Jalan sehingga melepasi Family Mart dan sampai jumpa 1 lorong (Dasan-ro 39-gil) di sebelah kanan
- Masuk lorong tu dan akan jumpa satu pintu gerbang besar sebelah kiri korang seperti dalam gambar (Source pic HERE)


- Straight dan akan jumpa restoran Mabokrim Halmeoni Ddeokbukki ni di sebelah kiri korang dan berhadapan dengan kedai I Love Sindangdong (Gambar)


Ini antara lokasi penggambaran filem "We Got Married" YongSeo couple mula-mula diorang jumpa. Followers WGM confirm kenal sangat dengan YongSeo couple. Kalau teringin nak makan ddeokbokki yang diorang makan (LOL), boleh lah try ke restoran ni.


Yonghwa (CN Blue) and Seohyun (Girls Generation)
Walaupun muka sudah tenat, tapi masih mahu interprem
Menu dan harga. Yang color-color kat bawah tu, add-ons
 11,000 Won for 2 pax
Kyaaaa !!! Dah boleh mamam :D

Hello Kitty Cafe, Hongdae

Route
By Subway
1) Hongik University Station (Line 2) > Exit 9

Direction:
- I give you map to Trick Eye Museum. Sebab ia saling berdekatan and just follow the road where go to Hello Kitty Cafe. It was located behind Watsons.




Watsons. Nampak tak Hello Kitty Cafe kat belakang tu ?

2) Hongik University Station (Line 2) > Exit 5

Direction:
- This map is come from Hello Kitty Cafe website. But I'm bit confused with this. More prefer the first direction I gave it to you.


Omaigaddddd. Gwiyomi sangat. Sayang taw nak makan nak minum
 Waffle. Dia. Sedap. Seriously.

Aku dan Bella lepak sini lama jugak. Lepak sambil online. Snap pic makanan > Upload kat fb > Tag satu family > Bagitahu kitew ade kat tempat paling comels dalam dunia. LOL. Dah la makan dikit-dikit je waffle tu pasai sayang taw. Pehal wujudkan makanan comel macam tu. Serba salah iolls nak telan. Anyonyonyo =3=

Reasonable price. I like. Super duper like.
Mohon menangis tengok semua kecomelan ini 

Ada lagi satu branch Hello Kitty Cafe kat Hyehwa. Aku stay kat Hyehwa, tapi tak pernah singgah. Kalau ada yang nak pergi kat Hyehwa, by subway turun di Hyehwa Station (Line 4) > Exit 4. Jalan sepanjang deretan kedai. HKC ada di sebelah kiri :)

Murree Restaurant, Itaewon

Route
By Subway
Itaewon Station (Line 6)

My bibimbap

Itaewon satu-satunye tempat yang ramai penduduk Muslim Korean dan banyak kedai halal. So, takde sebarang masalah untuk korang cari makanan halal kat sana.



********************



Rasanya ini je tempat-tempat makan yang aku pergi. So far, my favorite Korean Food is kimchi and ddeokbukki.
Paling best makan kat sana is air kosong FREE. FREE oke. FREE. Takdenye 1 cawan 2 posen, 5 posen bagai. Takde. And bukan 1 cawan pun diorang bagi. At least, diorang akan readykan 1 jug kat atas meja untuk kita. Aku bukan jenis minum air manis. So, I have no problem dengan air kosong.

Aku suka jugak dengan side dishes dia. Contoh macam ikan bakar tu. Aku memang tak expect ada kimchi, wasabi, paste bean sup etc. I thought its just ikan bakar semata-semata and nasi putih. Sebab kat Malaysia kan macam tu. Sama jugak masa makan kat Murree Restaurant. Ada side dishes. Maybe kita boleh jugak buat macam tu kat Malaysia kan. Buat sayur campur ke, sambal ke, kangkung ke kan ? Eh ?!

Okbai =,=y



Thanks for reading ;)

23 comments:

Fatin said...

Wah siap ade direction subway lagiii! Lepas ni nak g korea free & easy pulak, xmo by pakej dah :)

Syera said...

@Fatin

Yeah sis fatin. P korea rasenye tak perlu pkai tourist guard or ikut pakej pn xpe. Skg dh byk blogger share mcm2. Study sndri, insyaallah smpai sana xrisau ape2 :))

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Saya Nina Syakira said...

waktu awk pegi ni musim apa ye?

Syera said...

@Saya Nina Syakira

Saya pegi autumn. Tp awal sgt. Pokok2 pn xnmpak kaler oren2 yellow gitew. Huhu. Klu nk p tyme autumn yg cntek, p dlm nk dkt2 pertengahan or akhir bln 10. Ni tips dr korean :)

Saya Nina Syakira said...

insyaallah kalau xd pape next year ulan august nak kesana. summer time tuh. hehe sbb time tu je ada cuti :)

Syera said...

@Saya Nina Syakira

Ohh. Summer2 pn kt sana bkn mcm kite. Hee. P ikot pakej ka, sendiri?

mohd firdaus said...

salam awak sayan nak tanye so far restoran2 yg awak rekemen ni memg halal ye....x de serve pork lagsung?

Syera said...

Insyaallah halal. Smua sumber sye dpt dr blog muslim travel (sye xingt apa nama dia) and blogger2 muslim melayu kita.

Cuma kalau awk rse xyakin, better jgn mkn. Itu je :)

Tia A. ♥ said...

Singgah baca posts Seoul. Heheh Thank you for the directions. :)

Farhan Ahmad said...

Salam mmg tempat ni semua halal ye? banyak benda nak tanya sebenarnya ni haha. kalau bajet makanan untuk 2 orang untuk 6 hari berapa ya? dekat seoul city tak ada halal restaurant?

Syera said...

@Farhan Ahmad

W'slm. Insyaallah halal :) Sye pn dpt info dr Muslim blogger & travel. But then if awk nk pergi, try cri info yg terbaru sbb sye pergi ni pn 2 years ago kn.

Or awk bole try tgk link ni. Maybe boleh mmbantu http://asiaenglish.visitkorea.or.kr/ena/CU/CU_EN_8_1_6.jsp

Allah, bajet tu sye xbpe ingat. Lost memory skjp. Ahha. Tp sye rse, sye bajetkn utk mkn mse tu dlm 5000-10,000 won/person/day. Tp xsmpai 10,000 pn sbenarnye.(Bajet bia lebih. Hehe)

Boleh2. Nk tnya ppe pn boleh. Mana yg sye tawu, sye tlg ;))

Muhammad Syahir Al-'Assya said...

May i have your fb, banyak nak tanya. Going there soon

Syera said...

Sure :) FB: Syera Laa

Anonymous said...

Ikan bakar tu nampak mcm halal coz ikan n sayur2 je mcm mane pulak dengan rempah, seasoning, rencah, oil, kicap n lain2 mmg sure xde unsur2 dna babi ke? Dekat korea babi ni mcm ayam kt malaysia kot2 tuan kedai beli lauk kt lua mkn kt kedai pakai plk bekas kedai kite mane tau die pon bkn nk jg sgt sbb bukan muslimkan sentiasa beringat sesama muslim bukan sbb was was atau tidak kite mmg pasti xtau unsur rencah dgunakan jika kite dh sahih bru boleh jgn kate muslim bnyk mkn sane kite bleh makan muslim pon bnyk minum arak

Anonymous said...

Drama cafe tu yang jual nasi gocang tu jangan la p makan kt sana kedai tu xde sijil halal bah kan saya sendri tanya dekat orang kedai tu die kate xhalal

Anonymous said...

Eh klau ns goncang tu tak halal, kenapa ada sign halal depan pintu?

Syera said...

@Anon

Anda bebas memberikan pendapat disini. Sye xalim dan xreti berhujah bab2 hukum. Tpi sye sndiri tentulah prihatin dgn apa yg sye mkn, dgn apa yg akn jdi drah dging. Apa pun no worries. Komen anda saye tak remove :))

Fanny Fristhika Nila said...

Berguna sangat blog nih ^o^. Tx yee.. I plan to go to Korea in this coming February. Nak cari tau the price range of food over there ;), then I found your blog

Syera said...

@Fanny

Aww thats why i share all the itinerary and my tips travel here. Harap sgt dpat bantu all the traveler. And thanks visit my blog syg :)) Have fun with your vacation. Im going to Busan next Nov hihi ;)

Anonymous said...

Haa ini la yg org suruh belajar fiqh luar negara 😏

Anonymous said...

saya suka blog ini. sangat comel kitty. memang sangat sayang kalau dihidangkn utk dimakan.
sila layari www.syamilhomestay.blogspot.com utk menginap di Ipoh.
TQ

Anonymous said...

HI. blog yang sangat bagus, panduan utk ke korea.