Monday, January 24, 2011

Tutorial : Publish && Scheduled Post

aku dah wangi sekarang. ade bau ? keh3. okey. yang ni, liyana gak rekues. mule mule aku nak aja camne nak Publish Post dulu k. ini sangat kacang-hazel-goreng. very basic. sekejap je dah siap. lets start !


1. Dashboard > New Post



2. taiplah ape ape yang korang nak merepek dalam kotak tu. dah siap nanti, picit Publish Post. 


dah setel. senang kan ? now, kite pegi pulak part, macam mane kite nak Scheduled Post. Scheduled Post ni berguna jugak. ni contoh ye. contoh. mane taw, kot kot korang tak sempat nak hapdate belog sebulan nanti kan. korang siapkan lah 1-5 entry awal awal. tak kesahlah kalau nak tulis 30 entry pon. suke hati ;) takkan nk biakan belog korang berhabuk plak kan. sunyi sepi je. macam belog aku ni. so, kat sini lah Scheduled Post ni berjasa ngan korang. ntey die akan publishkan entry korang ikut tyme yang dah ditetapkan. sekarang, meh aku ajar sikit step die.


1. ikut balik step 1 & 2 kat atas tue. (tapi jangan tekan Publish Post lagi okey !)

2. pastu, tekan Post Options (ade kat atas button Publish Post). dekat belah kanan, ade 'Post Date and Time'. tick kat Scheduled at. korang tentukan lah date and masa die. bile korang nak publish tue. dah siap, baru lah tekan Publish Post.



3. setel ! pas korang tekan publish post tu, nanti die bawak korang kat Edit Post kite. tekan scheduled k (dalam bulatan)



4. then, ade korang punye tajuk entry tadi. yang ade anak panah aku wat tu, itu date bile korang nak publish post tu ok.



tamat sudah tutorial ;) bubye !





Thanks for reading ;)

2 comments:

Anonymous said...

Gοοd infο. Luсky me Ι recently
found your blog by сhance (stumbleupon).
Ӏ have booκ marκed it for
later!

Hегe is my wеb-site - iphone repair

Anonymous said...

Αppreciating the persistenсe you put into your blog and in depth
infоrmation you presеnt. Ӏt's nice to come across a blog every once in a while that isn't the ѕamе unwantеd rehashed
material. Fantastic read! I've bookmarked your site and I'm addіng your
RSS feeds to my Google account.

Feel fгее to visit my sitе - macbookrepairmalaysia.tumblr.com