Monday, January 24, 2011

Tutorial : background with template designer

hari ni bermula lah kelas tutorial aku. sape sape yang tak datang, aku potong markah ;p bahaha~ tutorial ni di request oleh comelest liyana. tutorial ni sangat kacang-hazel-goreng. senang je. tapi bagi blogger baru, kadang kadang tak paham camne nak godek godek mende alah dalam ni. aku fez fez dulu, camtu gak. tak paham sangat. tu normal la kan. and bagi yang dah tawu, sila kembang hidung jauh jauh okey ;8) sebab takde space untuk hidung awak kat sini ;p

okey, jom start !


1. sila SIGN IN belog korang. bagi yang belom ade belog, sila SIGN UP sekarang ;)



2. lepas SIGN IN, korang akan masuk dalam Dashboard. then, tekan Design okey.



3. pastu, tekan Template Designer pulak k.



4. ntey, korang akan nampak Templates, Background, Layout, Adjust width && Advanced kat sebelah kiri atas.



5. tekan dekat Background > Background Image. ntey akan kua macam macam gambar. pilihla mane yang berkenan di hati. 



6. kalau nak pakai background sendiri pon boleh. tekan Upload Image k. nak cari background besh besh, bolehla pegi kat photobucket or mane mane web yang korang tahu.



7. after dah upload, memang die takkan kua ag. korang kene pegi kat dalam bulatan kuning yang aku wat kt bawah ni. kat situ die wat Don't Tile. sekarang, sila tick Tile.



8. dah bertuka kan ? so kat bahagian Alignment atas tue, korang boleh ejaz sesuke hati nak letak macam mane kedudukan pic yang korang upload tadi tu.




9. dah siap step 8 ? now, kite pegi kat Layout pulak. kat bahagian ni, korang boleh pilih, korang nak bape column. nak 1 column ke, 2 or 3 or 4. yang aku pakai sekarang ni hanye 2 column.



10. dah siap godek belom ? okey, aku tunggu. ah. oke. dah. masuk step 10, ni part Adjust width. kat sini korang bole ejaz besa mane korang nak column yang korang pilih tadi. gerakkan je anak panah kat situ key.



11. okey, dah nak habis dah. sekarang kat bahagian Advanced pulak. kat situ korang boleh main main ngan kaler, font, size dan sebagainye lah yang ade kaitan dalam belog tu.



12. Last sekali. yeay yeay. dah habis ! sile lompat sekarang ;) kalau dah setel sume, dah puas hati, sekarang kao TEKAN Apply To Blog. ade kat side atas sekali sebelah kanan.



SIAP ! suke tak ? haha.


adeh. penat jugak ye. ape kate korang belanje aku coki coki lepas ni. aku tunggu k. ;))


PidanEs : kalau tak paham, bole komen k. kalau paham, sile said Alhamdulillah. jap lagi aku nak wat 1 lagi tutorial pasal entry. juga di request oleh liyana. bagi aku mandi 15 minit dulu. hee. 




Thanks for reading ;)

3 comments:

Putry Lyns Hany said...

wah3x... blh jd lecturer blog lpas nie erk.. pas2 klu nk mskkn lagu sbg background blog kita mcm mne plak hana??? dh byk kali try, tp x dpt.. huhuhu..

Syera said...

haha. xdela lecturer sgt. taw mne yg bole je. ouh. ntey owg wt kn tutorial die k. insyaallah :)

yana said...

ok.sudah..ALHAMDULILLAH..header lak cmne?