Wednesday, January 26, 2011

Tutorial : Masukkan lagu dalam blog

kadang kadang bile korang bukak belog manusia lain, korang akan terdengar lagu kat belog dorang kan. aku tak suke sangat letak lagu dalam belog ni. tapi aku akan ajarlah korang camne nak masukkan lagu dalam belog. ini direkues oleh sweety Lyn.


cara pertama ni, korang masukkan lagu yang autoplayer yang die takde pause, play dan macam macam lagi lah. aku nak cakap pon tak reti. yang penting, die macam pic kat bawah ini. femes gak. aku tengok ramai blogger pakai camni.




jom tutorial !


1. Dashboard > Design > Page Element


2. Add Gadget > HTML/Javascript


3. copy kod music korang, paste kat kotak HTML/Javascript tadi.


4. save !


boleh dapatkan lagu kat PICIT


yang ini pulak, autoplayer gak. tapi boleh pause, play. aku suggest, kalau korang nak masukkan lagu kat belog, masukkan yang ini. sebab, tak semua visitor kite suke ngan lagu kite kan ? dorang boleh pause kalau tak suke. tak de lah bingit sangat tinge dengar ;)


jom tutorial !


1. pegi youtube.com, cari lagu yang korang nak.


2. copy embed code die macam kat bawah ni. (use old embed code)


<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/7KWGxaxLVCg?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/7KWGxaxLVCg?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

3. pas dah copy, pegi Page Element > Add Gadget > HTML/Javascript. paste code yang korang copy tadi kat situ k. tapi jangan save lagi !


4. ubah dulu perkataan yang berwarna. merah = saiz (cth:width="200" height="20"). ikut suke hati nak letak saiz bape sampai korang puas. biru = tuka kepada autoplay.


5. SAVE !


cube tengok, jadi ke tak ? 




bubye ^^,




Thanks for reading ;)

No comments: