Wednesday, September 23, 2015

Tips : Penjagaan Muka Sensitif & Bermasalah (Tolong Jaga Muka Wahai Perempuan Sekalian)

 Oktober 2007

Sapa kat sini pernah ada masalah muka?
Saya!
Sapa kat sini muka dia sensitif?
Saya!
Sapa kat sini muka dia berminyak?
Saya!
Sapa kat sini muka dia berjerawat?
Saya!
Saya berjerawat nanah.
Nanah ok nanah. Serius mimpi ngeri.

Dah lama aku rasa terpanggil nak cerita pengalaman ni. Aku pernah alami muka teruk gila hantu pinggan mangkuk payung jamban sangat. Walaupun aku tahu ia taklah seteruk dari yang lebih teruk-teruknya. Tapi ia pengalaman yang sangat mengerikan. Muka aku sangat sangat berminyak dan sangat sangat sensitif. Punca utamanya aku tak pasti apa. Maybe sebab perubahan hormon ke amende tah tak tahu. Aku share beberapa keping gambar. Jangan muntah haha.

 Oktober 2013
 Februari 2014

Mimpi ngeri ni start di akhir tahun 2013. Waktu tu tak teruk sangat. Macam gambar atas ni. Just tumbuh jerawat biasa je tapi tak berhenti. Lepas satu hilang, satu lagi tumbuh. Hilang kat pipi, tumbuh kat hidung. Seriously i had no idea dat time kenapa dengan muka aku ni hoi. 

 Jun 2014
Disember 2014

Nampak? Makin teruk. Paling teruk awal tahun 2015 haritu. Semua gara-gara makeup. Aku jadi bridesmaid bff kahwin. Mak andam lah makeupkan alkisahnya.

Januari 2015
Bile tengok muka lepas makeup, wahh puas hati. Yelah siap pakai bulu mata palesu bagai. Tebal sampai tutup cela muka iolls. Dahla fez tyme heavy makeup, nak pakai lipstick pun tak reti sampai mak andam pun pelik eh pompuan ni takkan tak reti pakai lipstick, kau laki ke pompuan, kann.

Excited upload kat fb, mestilah edit sikit-sikit, orang puji cantik ewah ewah ewah. Kau rasa kembang tak HAHAHAHA kau tak tahu durjana sangat muka aku kalau tengok depan-depan. Kusangka panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengahari. Bukan setakat hujan, guruh berdentum-dentum lagi. Esoknya bermula episod paling ngeri. Hah tumbuh jerawat besar-besar, siap nanah kat muka. Pipi kiri kanan jangan cakap. Berebut-rebut nak amek tempat. Drastik sangat okay.

Saat yang bahagia, datang sekejap saja~~

Ya Allah waktu tu terkejut sangat. Dia punya perasaan down pun teruk gila dah. Rasa sakit kat muka tu dah tentu. Pastu siap hitam-hitam lebam-lebam kat tempat jerawat tu. Waktu ni konfiden memang zero. Pergi kerja, buat muka tak malu hadap client dengan muka puaka tu ohmaigod.

Balik kampung nenek tanya demam campak ke. Pergi kedai runcit india, sampai dia offer suruh beli ubat jerawat. Makcik pakcik tanya kenapa muka tu. Sepupu tengok pun katanya aku macam orang sakit. Rasa nak nanges taw. Muka macam kena panggang. Aku dah terfikir dan nekad, kena pergi Korea ni buat surgery. Serious okay. Serious HAHA.

At that time aku beli macam-macam produk, dari semurah-murah produk, sampai mahal beratus pun aku pernah cuba. Tak berjaya. Kau rasa?!! *jerit geram* Ditambah lagi dengan orang perlekeh "Banyak betul kau beli. Yang ada pun tak habis lagi." "Macam-macam kau pakai, tapi takde efek pun." Wat lex jela sebab yang mengalami lebih memahami huhu.

Even nak jumpa member pun tak konfiden. Siap tipu nak tunggu tinggi dulu baru jumpa haha tak logiklah ngok! Muka dah okay sikit, baru ajak jumpa. Tu pun member terkejut katanya muka lain tsk tsk.

Februari 2015; Dalam tempoh makan antibiotik

Gambar masa tengah kritikal takde. Geli dengan muka sendiri. Jerawat tu tak merah macam gambar 2014. Tapi hitam, lebam. Masa sujud adalah yang paling tragis. Jerawat kat dahi. Sakit. Gila. Nak. Mati. Tahu?

Dari pengalaman semua ni lah aku banyak membaca, cari tips kat internet pasal penjagaan muka. Tanya pengalaman member and baca review pengomen kat blog-blog and forum. Hari-hari sebelum tidur tengok youtube cara-cara nak hilangkan acne, instagram cari produk yang sesuai. Kat instagram lah aku jumpa satu klinik kecantikan, Klinik Pesona


Ramai artis buat facial, treatment, laser kat klinik ni taw. Pertengahan Januari 2015, aku start pergi klinik. Alhamdulillah, dari sini lah muka aku hampir sembuh lepas macam-macam usaha aku buat selama hampir 2 tahun. Sebelum ni almost setiap malam aku mask muka, letak kunyit kat jerawat, stim muka, facial muka sendiri setiap 3 hari and macam-macam petua tradisional aku try.

Masa consult, doktor maklumkan muka aku sangat berminyak, pores aku besar dan perkara ni yang menyebabkan muka aku mudah tumbuh jerawat sebab kotoran tersumbat kat pores tu. Doktor pun ada bagitau, muka aku makin teruk tu disebabkan oleh bakteria. Share span muka, berus makeup dari tah mana-mana makhluk. Sebab tu muka aku jadi lebam dan bengkak. Doktor ade cerita, dia ada member MUA. Dorang basuh alat-alat mekap tu 6 bulan sekali. Kau bayangkan sekarang berapa banyak bakteria virus dah bertepek kat muka aku tyme tu. Tah-tah aku orang yang ke tujuhplohtiga ke apa.

So doktor bagi aku ubat antibiotik yang boleh matikan bakteria kat muka ni. Selain tu doktor suggestkan aku beberapa pakej acne treatment yang sesuai.


Doktor bagi pil ni untuk makan selama sebulan dan jangan miss. Banyakkan minum air masak jugak sebab ia akan buatkan kulit kita kering. And yes. Sepanjang aku makan, bibir aku sangat kering. Jerawat aku pun kering alhamdulillah. Peringatan, jangan sembarangan amek pil ni even boleh dapat kat farmasi sekalipun. Sila dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

Lepas sebulan makan pil, aku buat treatment. Setiap 3 ke 5 minggu aku akan pergi klinik. 2x treatment, dah nampak perubahan. Kali ke 4, muka aku sembuh dah. Last treatment aku bulan Julai 2015. Almost 6 bulan untuk sembuh sepenuhnya. Lama? Takpe. Nak cantik kena sabar :)


Now, jerawat pun dah jarang tumbuh. Kalau ada pun, cepat je surut. Dinasihatkan, kalau boleh hentikan dahulu penggunaan sebarang produk kecantikan sepanjang treatment. Happy dengan muka sekarang even tak plowless dan ada lagi parut sikit-sikit ;')

 September 2015

Ogos-September 2015
September 2015

Gambar terkini. Snap dari camera handset. Even muka tak seanjal dan selicin dulu-dulu, tak plowless pong, tapi syukur sangat dah. At least dah konfiden sikit nak snap picture hewhew. Before ni, snap dari jauh pun muka nampak menggerutu.

Dari jauh pun dah nampak bintik-bintik kat muka; Februari 2015

Dalam aku jalani treatment tu, aku ada amalkan beberapa tips and petua (yang aku amalkan sampai sekarang) hasil dari pembacaan aku kat internet. Aku sangat faham macam mana tahap konfiden kita bila muka teruk ni. Aku suggest korang yang sedang alami masalah sama, try apa yang aku buat ni. Insyaallah dengan izin-Nya berkesan.

1. Elakkan pakai produk whitening
Sekarang terlampau banyak lambakan produk kecantikan yang putihkan muka. Qu puteh, qu puteh barulah putih~ Semua perempuan eager nak cantik tak kiralah yang ada masalah muka ke tidak. Kat sini aku nak cakap, NO! SERIOUSLY NO! to gadis-gadis yang BERMUKA SENSITIF. Awak jangan amek produk whitening. Awak kena rawat dahulu jerawat awak. Whitening tu tak bagus untuk muka yang berjerawat. Malah ia akan memburukkan lagi keadaan.

2. Pakai produk yang sesuai
Silalah cari produk yang sesuai dengan muka. Yang ni aku syorkan pakailah produk Cetaphil. Recommended by dermatologist. Cleanser dia terbaik sangat untuk kulit bermasalah. Ciri-ciri dia cair dan jernih, sejenis free-soap facial wash dan takde bau langsung.


Even kalau kita rub kat muka pun takde buih which is sangat sesuai untuk kulit sensitif. Sebab sifat buih ni sebenarnye kasar. Bila kite rub kat tempat yang terkena jerawat, ia akan buatkan jerawat tu lagi teruk.

Kalau tak nak pakai Cetaphil pun takpe. Tapi cuba cari produk yang berasaskan mineral, atau bahan-bahan organik semulajadi. Sebab produk macam ni bebas kimia.

3. Lap muka guna tisu/towel muka
Lepas awak cuci muka, jangan lap muka pakai towel yang awak buat lap badan tu. Kita tak tahu apa yang melekat kat towel tu. Sila pakai tisu atau towel khas untuk muka. Dap dap kan je. Tapi kalau pakai towel, awak kena rajin ganti baru. Paling-paling pun 2-3 hari sekali.

4. Elakkan scrub muka
Scrub ni sebenarnye bagus untuk tanggalkan sel-sel kulit mati. Tapi untuk muka sensitif, jangan selalu sangat awak scrub. Sedangkan buih pun dah dianggap kasar sifatnya, lagi pulak scrub. Kalau nak scrub tu boleh, tapi jangan terlampau kerap. Seminggu sekali cukup. Kulit dah okay nanti, barulah boleh scrub lebih dari sekali tu.

 Coffee Scrub from Irissential

Scrub yang aku guna sekarang. Feveret scrub. Bau kopi, wangi. Rasa nak makan. Lepas scrub, muka rasa lembut je. 2x seminggu aku akan scrub muka.

5. Elakkan sentuh muka/jerawat
Kadang-kadang tangan kite gatal kan nak pegang-pegang muka. Tapi tahu tak, dari tanganlah bakteria datang. Macam-macam barang kite pegang, pastu nak sentuh muka pulak. Tu yang lagi galak tumbuh jerawat tu. Muka kotor.

6. Picit jerawat
Dari pembacaan aku, ramai yang tidak syorkan kita picit jerawat sendiri. Aku ada tanya doktor pasal ni. Dia kata, boleh sebenarnya. Dengan syarat, cara kena betul. Picit jerawat tu dari keluar nanah, darah, sampai keluar air putih jernih tu. Selagi tak keluar air tu, maknanya tak bersih lagi.

Bila tak picit habis, kemungkinan besar jerawat tu akan tumbuh semula sebab ada lagi kotoran dibawah lapisan kulit muka. Paling buruk, bila ia tumbuh lagi besar. Aku pernah buat macam yang doktor cakap. Dan memang betul. Jerawat pun cepat je surut. Tapi sakitnya sampai keluar air mata jantan kau tahanlah sendiri hihi. Lepas picit, aku sapu ubat jerawat, Tidact Gel.

Tidact Gel 1%

Kalau tumbuh jerawat kecik-kecik pun aku sapu. Boleh dapatkan kat farmasi. Harga lebih kurang RM13+

7. Pakai sunblock dan moisturizer
Doktor banyak kali pesan, WAJIB pakai sunblock dan moisturizer. Seeloknya pakai sunblock SPF50+. Aku pakai jenama Biore. Teksturnya cair, tak melekit dan berwarna putih.


Kadang-kadang kita rasa macam eleh malaslah nak pakai sunblock sebab tak terdedah dengan matahari pun. Jangan. Bila muka dah start bermasalah, kita kena jaga betul-betul. Kalau tak, akan muncul jeragat pulak. Antara punca jeragat ni adalah dari sinaran UV. Jeragat dahlah susah nak hilang haa. Actually sebelum muka bermasalah lah dah kena jaga tsk tsk.

Moisturizer pulak, fungsinye untuk mengekalkan kelembapan muka. Aku pakai Cetaphil moisturizer. Sangat bagus. Kelembapannya tahan lama. Sesuai untuk sesiapa je yang ada masalah kulit kering. Kalau nak cepat baik, jangan makeup. Pakai dua benda ni je.

8. Minum air masak
Amalkan minum air masak. Kalau baca tips tentang kesihatan dan kecantikan, mana-mana pun akan suruh kita minum air masak banyak-banyak. At least 3 liter. Bangun tidur, minum. Sejam sebelum tidur, minum. Mula-mula je kita asyik nak keluar masuk jamban. Bila dah selalu minum, body akan stabil and tak keluar masuk jamban dah no worries.

9. Jus tomato
Tips ni aku dapat dari member. Dia suruh aku amalkan jus tomato. Siap bagi link artikel lagi and its work! Thanks Huda ku sayang tehee :') Aku start minum dari 1st treatment. Bukan setakat jerawat cepat hilang, dapat bonus lagi kulit muka lembut macam bontot bayi hahaha. Serious okey. Nak buat pun senang je. Tomato, susu pekat, blender sampai lumat. Pastu minum.

10. Face self massage
Massage ni aku baru start baru-baru ni gak. Aku amalkan Tanaka Massage [KLIK], which is ia melancarkan perjalanan darah sekaligus boleh menegangkan muka. Lepas massage je, muka rasa fresh wow. Massage ni korang boleh try SELEPAS MUKA DAH OKAY.

Dalam dok massage tu (bagi muka yang bermasalah), secara tak langsung kita ter-pecahkan minyak di bawah kulit. Dikhuatiri awak akan breakout. Jerawat tumbuh lagi teruk. So, aku tak suggest massage ni untuk muka sensitif. Rawat muka awak dahulu.

 Organic Face Oil, aku apply kat muka untuk massage

10 tips ni lah yang aku amalkan sampai sekarang. Target sekarang nak sekatakan tone muka and hilangkan parut je. Lepastu boleh cari pakwe. Eh? Haha. Sekarang aku tengah try carrot soap. Kebaikkannya dapat sekatakan tone muka, hilangkan jerawat, jeragat, mencerahkan kulit, melembutkan kulit dan lain-lain. Kalau ada perubahan, aku share lagi.

***********************

Teringat lagi pandangan orang ramai kat muka aku dulu-dulu yang tak berapa 'kemas' ni. Paling tak boleh blah dan paling tak boleh lupa masa aku kerja. Muka puaka jerawat jumpa clients. Dengan pakai spek besar Betty. Tak makeup. Dressup pun tak semenggah tyme tu sebab takde mood yelah muka kau dah hodoh pakai cantik pun tetap hodoh. Jadi teruskanlah hodoh haha.

 Yo Soy Syera La Fia

Waktu tak 'kemas' ni, clients pun macam gitu-gitu je cakap dengan kite. Yelah, kau hodohhh muka jijik kan! Kite gurau pun, nak tak nak layan. Eh sedih taw waktu ni tak tawu nak menangis kat bahu siapa, eh. Pastu muka dah okay, aku dressup lah macam biasa balik. Surprisingly, pergi jumpa client, dorang macam eh Hana ke ni? Eh tak kenal. Eh lainnya. Wahh pakai lens dah sekarang. Dalam hati, kau pehal. Dari dulu lagi kot aku pakai lens. Jom pergi minum. Dah ada pakwe ke? Eh eh eh tetiba dorang friendly ni asal? (Deleted)

Nak rase? korang try jadi buruk sikit, pastu renovate balik kasi cantik. Kau akan rasa macam hmm puberty hit me right bebeh. Puihh haha.

 Kite 151cm je harap maklong; Ogos 2015

Masa kejadian tu kejutan budaya jugak dibuatnya kenapa jadi macam ni tetiba sebab aku tahu, aku tak lawa pun, tinggi lampai apetah lagi deyy anney. Pastu barulah perasan, first jumpa dorang, aku 'orang lain'. Now lain yang dorang nampak. Kat sinilah aku dapat rasa dua jiwa. Macam mana orang layan aku macam eeeww geli aku dengan kau, dan macam mana orang layan aku macam hai hai peewitt. Oh people nowadays.

 1 wajah, 2 perasaan (filter Candy Camera yang plowles haha)

So aku nasihatkan korang, jagalah muka dari awal. Nampak macam takde kaitan, tapi bila muka kita terjaga, automatik penampilan kita nampak terjaga. Layanan orang sekarang berbeza. Konon tak pandang rupa. But still pretty people gets better treat. Sedih. Tapi realiti. Memang tak semua orang macam tu. Tapi kalau yang kau jumpa macam tu, sapa pulak nak jaga hati kau? Takde. Sudahnye kau kena rawat hati kau sendiri. Dahlah muka tak habis rawat lagi, hati pulak sakit. Kau rase?!! *jerit geram lagi*

Lelaki be like, pompuan ni jerawat pun nak bising. -Yelah, yang kau tahu cuma nak awek plowless dan comel je.



*********************************


UPDATE : Link bawah ni entry khas untuk kebanyakan soalan yang aku terima. Maaf ya aku tak dapat nak reply email satu-satu untuk soalan yang sama. Nanti korang bacalah ya. Harap membantu :)

  

Thanks for reading ;)

147 comments:

Mawar Agama said...

masalah kulit muka yg awak hadapi sama macam saya..dah byk produk yg saya cuba tapi still x berkesan...huhhh...tambahan,saya ade jugak masalah resdung

Syera said...

@Mawar Agama

Saya ada mmber mcm awk. Dia ada masalah jerawat + resdung + tak jaga makan + dia pakai cleanser, make up remover yg xsesuai utk kulit jerawat. Saya minx dia tukar ke mineral based product. Alhamdulillah dia ckp ada perubahan. Awk boleh try nanti :)

miaqaisarah.com said...

Alhamdulillah, perubahan positif yang sangat ketara.. So happy for u..

Anyway, untuk produk yang dihasilkan dari bahan-bahan semulajadi, boleh cuba set Nutriwhite.. Sesuai untuk kulit orang Asia..

http://miaqaisarah.com/2015/12/11/kulit-catik-dan-sihat-dengan-set-nutriwhite/

Nadeera Anuar said...

Sis. Berapa harga treatment ye?

Syera said...

@Nadeera Anuar

Sye grab mse promo, RM799, 4x treatment. Alhamdulillah worth it dgn apa yg sye dpt :)

Nadeera Anuar said...

Kiranya rm799 tu utk 4 kali treatment pr each treatment tu rm799? Saya ada tengok juga dkt ig. Tp tunggu kerja and ada duit sendiri baru try :)

Syera said...

@Nadeera Anuar

RM799 utk 4x treatment. Each treatment berharga lebih kurang RM199. Sye pn tggu kje stabil sikit bru dpt buat treatment ;) Klu nk try, awk grab tyme dorg promo taw.

Teruk mcm sye ke skin awk? Klu teruk, nk jmpe doc dlu pn bole sbenarnye. Free consultation :))

Nadeera Anuar said...

Hm rasanya saya punya lagi teruk kot sbb saya ada parut yang berlubang and liang roma saya besar. Hehe tula tunggu ada duit la baru consult dr. Takut nnt berkobar lain macam bila dah jmpa dr sbb nk buat treatment tu ๐Ÿ˜‚

Syera said...

@Nadeera Anuar

Ohh. Sme mcm sye ade parut lubang. Sedih kan ade parut :(( Nsib baik xbpe nmpak. Haritu jmpe doc, doc offer laser. Tp hrga dia masyaallahhhhh. Sye try skali je. Tp xnmpk efek pn haha. Nk buat byk kali xmampu ekeke.

Hahaa. Takpela lau gitu tggu da masyuk, bru jmpe doc hihi :D

Syera said...

Ohh smentara awk nk jmpe doc tu, mcm biasa, kna jga pmaknan. Sye ade gugel sblm ni, dorg kata jgn mkn ayam. Sye try elak mkn ayam. Nmpk sikit pngurangan tu :)

Nadeera Anuar said...

Tulahh. Sedih betul. Nak jumpa orang pun x confident sebab parut parut ni.. Hehe Haaaa ayam? Haha makanan harian tu alamak. Okay okay. Akan cuba elak makan ayam. Thanks for the tips tau :) tak sabar nak try treatment tu

Anonymous said...

Sama la kite syera. Pnh jd awl thn lps . Truk jgk.merah2 lebam.silih gnti jerawat naik.masa tu kalau pgi mana2 sume tnye knpe muke tu knp . Xjge muke ke. Aishh rse nk tampo je haha.sbr je la. Produk mcm3 try . Mcm tu jgk. Smp slalu klau nk salam kwn2 ad kiss2 pipi skit lage2 tu.ad ke ptot ckp geli nt jngkt. Huuu trguriss htiku. Wlaupun die tgh joke. Skrg keadaan muke sy mkin ok. Just kne cri produk yg sesuai dgn kulit muke. Hlgkn jrwt dlu bru cri produk putih2 ni huhu

Syera said...

@Nadeera Anuar

Hahah. Lagi sedih kn bila dpt tahu kena elak mkn ayam. Kihkih. Tpi kan, kesan kt stiap org berbeza. Tp awk bole try. Mne tahu berkurg sikit kan ;)

Oke yang. Ade perubahan, dtgla sini balik. Boleh share sama2. Tambah ilmu :))

Syera said...

@Anon

Kannnnn. Spe2 yg ade msalah jerawat, sume penah rse pngalaman tu. Kite phm dorg joke, tp tercalar jugk hati ni kann. Uwaaaaaaa!!

Alhamdulillah muka dh okay. Awk pkai apa skrg? Hati2 taw nk putih tu huhu. Jgn salah pilih produk. Risau jerawat lama dtg kmbali ewah hihi

hana said...

Hai kak . Saya nie baru nak masuk alam remaja tapi jerawat dah start tumbuh lha jugak . Paling banyak tumbuh kat dahi . Tapi jerawat biasa jela setakat ni bukan jerawat nanah . Baru - baru ni muka saya kena jangkitan kuman . Dah dua kali kena . Nak pergi sekolah pun rasa tak confident kuikui . Cikgu2 n kenkawan pun semua tanya . Haishh . Sekarang ni saya cuma amalkan amalan cuci muka 2 kali sehari dan pakai pelembab + uv protection . ouh yaa , saya pakai krim pencerah fair n lovely . lagi satu muka saya jenis berminyak dan sensitif . sedih gilaaaaa . ada apa2 tips yang berkesan tak untuk saya ? dan mungkin tak memerlukan kos yang banyak sebab saya remaja lagi mana ada duit nak mintak kat mak ayah pun mcm hmm hmm je hehe . btw , best lha blog akak ni tergelak gakk hihi . i need some tips yang berkesan . tq .

Syera said...

@hana

Hai Hana. Akak ada buat entry khas untuk Hana :) Akak try tolong sekadar yang boleh :))

Anonymous said...

Salam sy pn ada masalah kulit muka berjerawat n berminyak..dh mcm produk sy pkai..skrg sy pkai produk dnars set normal tp sy pkai sabunnya tp x berkesan..kulit muks sy byk naik jrawat kecik2..nk wt cm ne yek sis?

Anonymous said...

Salam sy pn ada masalah kulit muka berjerawat n berminyak..dh mcm produk sy pkai..skrg sy pkai produk dnars set normal tp sy pkai sabunnya tp x berkesan..kulit muks sy byk naik jrawat kecik2..nk wt cm ne yek sis?

Syera said...

@Anon

Wslm. Awk, sis bkn pakar sgt taw. Sis cuma boleh kongsi pnglaman sis je. Kalau sis jdi awk, sis akn try pkai ubat jerawat. And sis takkan pkai sebarang produk kosmetik. Sbb takut bertmbah teruk. Tp kalau awk pkai dnars tu, xde msalah ppe, takpe. Cuma sis lbih suggest produk frmasi. Which is yg ssuai dgn msalah muka.

Kalau nk berkesan dan cpt surut, mmg kna jmpe doc. Tpi kos tggi. Sis phm bnda2 mlibatkan duit ni. Atau pun smbil2 tu, awk try petua tradisional pulak. Sblm sis kna jngkitan bkteria tu, sis amalkn petua2 tu smua. Nmpk jugk kesannya wlaupun lmbt. Awk baca entry baru sis yg ni ea. Mne tahu bole membantu :)

http://duniasyera.blogspot.my/2016/03/tips-penjagaan-muka-bermasalah-sensitif.html

Anonymous said...

Hai! Saya pun tengah mengalami situasi jerawat yang merah Dan sakit Ni. Benda ni jadi bila saya start pakai spray aloe Vera. Tapi masa tu tak teruk lagi just tumbuh jerawat Batu. Then parents ajak pergi buat rawatan resdung and makan antibiotic utk resdung. Seminggu lepas tu jerawat berebut rebut nak tumbuh. YaAllah stressnya rasa. Sampai menangis nangis tengok muka sendiri. And now still tengah menderita lagi.confident level down gila. Taknak Padang muka orang. Tetiba jadi pendiam
Elak dari jumpa orang. Haih sadis Sgt kehidupan sekarang ni. Hujung minggu ni baru naknpergi jumpa doktor kulit

Syera said...

@anon

Hai awk :) Ohh aloe vera pn bole jadi cmtu ea. Baru tahu. Means xsemua kulit boleh terima natural based product rupanya.

Alahai. Saya paham. Sedih kn bila jdi cmni. Sabar taw awk. So lpas jmpe doc, doc bg apa? Share la kt sini. Mana tahu boleh bantu kawan2 lain yg ada msalah yg sama :)

Anonymous said...

Saya dah pergi klinik. So far okay la. Sehari lepas saya try ubat and produk yg doktor bg tu mmg jerawat start kecut and muka pun dah tak sakit. Doktor kata jerawat saya Sgt aktif sekarang ni. So mmg seriously byk Sgt tumbuh. Tapi dah consume ubat utk 2 hari alhamdulillah kecut sikit. Tapi parut hitam tu SBB jerawat tak hilang. So terpaksa pakai mask jerebu tu utk nak cover muka (FYI saya student u) annndd of coz Dr larang pakai any bedak. SBB tu la terpaksa pakai mask. Dr ada cakap jugak untuk pantang makan cnth mcm ayam, seafood, soft drinks,ikan keli. Tapi serious la malu dgn keadaan sekarang :(

Syera said...

@Anon

Alhamdulillah. Nmpak perubahan tu pn okay dh :) Doc ade ckp x sbb apa jerawat awk aktif? Mask tu mgkin utk elak habuk ke apa kn. Sbb muka pn sensitif. Yeah. Kalau boleh, better jgn pakai apa2 kosmetik pn. Takpe awak, skrg muda2 malu, xpe. At least awk hadap kwn2. Saya ni hadap client. Huuu lagi puaka taw ekekke. Soon nnti muka dh okay, byk bnda nnti kita hrgai taw. Silap2 kwn awk ade jerawat seketul pn awk yg risau :D (that's me. dh mcm fobia hee) Wahh byk nye awk kna pantang hihi. Boleh tawu, awk pegi klinik mana?

Syarifah Norsha said...

now i tgh test produk yg u kasi tu..hope sgt berkesan

Syera said...

@Syarifah Norsha

Good luck! Hope dpt feedback yg positif ;)

Efa Reyfa said...

slm sis.. nk tnya kat mana nak dapatkan cetaphil tuu? ����

Syera said...

@Efa Reyfa

Wslm. Kt Watson, Guardian and farmasi ada :)

Anonymous said...

salam sis, dulu muka saya takde jerawat langsung. kalau ada puk sikit sikit macam jerawat pasir tu je. dulu saya tak pakai produk cosmetic apa apa, lepas je saya pakai produk kuka tersebut, muka saya mendadak naik jerawat. sampai ke tahap jerawat batu ada. saya guna petua traditional and stop guna bahan bahan kosmetik ni. tak jalan juga malah makin menjadi jadi masalah jerawat ni. sampai lah saya pergi klinik di area sentul. alhamdulillah jerawat saya mulai kecut, takde lagi jerawat besar. parut pun mulai pudar tapi makan masa juga lah. parut jerawat makan masa juga ye sis? and betul ke orang cakap bedak baby carrie junior atau yang lain lain tak elok letak dimuka?

Syera said...

@anon

Waalaikumsalam. Oh maiii. Mungkin produk tu xsesuai dgn muka awk kan. Ada stgh org alergik dgn bahan2 dlm produk. Mcm mmber sis, dia xboleh pakai Cetaphil. Katanya ada 1 bahan dlm tu yg dia alah.

Aah. Parut mmg mkn masa. Parut sis pn xhilang spenuhnya lagi hehee. Oh bab bedak tu sis xtahu pulak. Sblm ni sis pakai bedak Silky Girl (yg botol dia wrna pink tu). So far okay. Tp skg xpakai dh. Apa info yg awk dpt pasal bedak tu? Sbb sis tak pernah terbaca pasal tu. Maybe bole share kt sini. So org lain pn boleh tahu pasal tu ;)

eja said...

Saya baca satu persatu ayat dlm blog n komen2... nangisss..rupanye ramai yg senasib ngn saya ... ya Allah down nyer sy skng...
Sy cikgu.. malunye nk jumpa murid2..cikgu2 lain..terbaru sy x join smbtan hari raye kt sek..sy bw diri..lyn budak2.. x g jamuan..ya Allah jerawat mkin galak naik..muka mkin bngkak..
Sujud tuk solat pon skit..
Sedihnyer..musim2 raye.
Harapan tinggal harapan...harapan nk pulih ..nk cntik..berkecai..x tau nk hala mana lg...hilang arah..
Tp blog ni byk mmberi sumber..byk mberi input..smgt balik tuk nk merawat muka ni blik..sy akn ikut tip syera.. t.kasih..kite sama akhir 2013 bermula kisah jerawat...smpai skng msih teruk..
Dh ribu2 abis blnja..dh mcm2 produk..
Dh naik fed up..
Ya Allah kiranya dgn tip2 dr kwn bloger sy ni sy dpt pulih kn kmbli muka saya...

Syera kalau sudi kongsi tip..plz wasap akk
0123319530..

eja said...

Saya baca satu persatu ayat dlm blog n komen2... nangisss..rupanye ramai yg senasib ngn saya ... ya Allah down nyer sy skng...
Sy cikgu.. malunye nk jumpa murid2..cikgu2 lain..terbaru sy x join smbtan hari raye kt sek..sy bw diri..lyn budak2.. x g jamuan..ya Allah jerawat mkin galak naik..muka mkin bngkak..
Sujud tuk solat pon skit..
Sedihnyer..musim2 raye.
Harapan tinggal harapan...harapan nk pulih ..nk cntik..berkecai..x tau nk hala mana lg...hilang arah..
Tp blog ni byk mmberi sumber..byk mberi input..smgt balik tuk nk merawat muka ni blik..sy akn ikut tip syera.. t.kasih..kite sama akhir 2013 bermula kisah jerawat...smpai skng msih teruk..
Dh ribu2 abis blnja..dh mcm2 produk..
Dh naik fed up..
Ya Allah kiranya dgn tip2 dr kwn bloger sy ni sy dpt pulih kn kmbli muka saya...

Syera kalau sudi kongsi tip..plz wasap akk
0123319530..

Anonymous said...

salam..first time ni komen kt blog..hehee..saya pon ad masalah jerawat..sampai no confident..duduk dlm bilik je..xnk keluar..xnk bukak lampu..stil student cant afford professional treatment..boleh tahu x anti biotik tu nama ap ye..tq...suka baca posting awak..hahahaa klaka gila

fatin liyana said...

Salam Sis! Sy sgt la faham perasaan dari muka flawless tiba2 ade byk jerawat. sgt la betul tiap2 malam pakai mask kunyit la bagai tp still ade. Kes sy plak ade jerawat sbb gatal sgt pegi buat facial treatment. lepas tu terus byk jerawat sampai skang dah hampir 8 bulan. Boleh sy tahu antibiotik sis ambik tu nama ape? sbb sy pon ade makan antibiotik nama dia erycin. pastu treatment yang sis buat kat klinik tu treatment mcm mane ye? sy dah fobia nk buat treatment sbenarnye tapi nak hilangkan jgk jerawat2 ni mcm sis :( thanks sgt ye awkk!

Syera said...
This comment has been removed by the author.
Syera said...

@anon

Wslm. Patut x sye merasa gembira sbb blog sye dpt mnarik awk komen kt sini? Hihi XD

Kalau sye student pn sye akn jd mcm awk jugk. Duduk dlm bilik, dlm toilet, dlm lemari, dlm rak kasut semua smpai org xjumpe kite kt mana XD

Nama antibiotik tu Beatacycline. Amek atas nasihat doc tau. Risau pulak sye kang jadi pape kt anak org :D

Syera said...

@fatin liyana

Kann. Sumorang share cerita kt sini, kite rasa faham yg termata sgt kn. Ya allah, sis pkai mcm2 pn susa nk hilang jerawat degil. Alalalaa yeke. Mybe produk kt tmpt facial tu xsesuai dgn muka awk kn.

Antibiotik yg sis amek tu, Beatacycline :) Amek atas nasihat doc tauuu awk.

Treatment tu nama dia Erase Acne (RASANYA) hihi. Tak ingat sgt exact name dia. Depa dok picit2 sgala jerawat kt muka. Pstu depa cuci. Letak ubat sikit. Kejap je. Dlm 30 min da siap.

Sis share cite pn sbb nk org2 yg snasib dgn sis bangun balik. Kite sama2 tolong kan.

Sblm ni awk buat treatment kt mana? Boleh share? :))

fatin liyana said...

Hi Syera! Thanks sbb share :) Alamakk haritu pon sy buat treatment yg picit2 tuuuu! Nama treatment pore refining, sy buat kat Times Square nama kedai Figureline.. Menyesal sangat2, dah la menyesal pastu orang plak tegur gatal sgt pegi buat facial..bukan nak bagi kata2 semangat ke kan.. Xtahu la kenape, tp maybe dia buat x bersih kot & pastu kena infection bacteria. Tapi lama sgt niiii bacteria ni nak mati penat dah tgu dia mati haha. Mcm fobia je nak buat picit2 lagi sobss :( papepon rase sgt happy utk sis syera sbb dah berjaya dapatkan wajah tanpa jerawat.. harap2 kawan2 kat sini semua pon akan berjaya mcm sis jgk amiinnn insyaallah.
stakat ni sy ad perubahan jgk lepas pakai mask kunyit malam2 tu, pastu sy makan evening primrose oil 3 biji sehari. tp still ade la jerawat degil especially kat dahi masih lg tumbuh :(

Syera said...

@Fatin Liyana

Thank you jugk kt awk sbb sudi share kt sini :))

Betulll. Tyme2 cmnilah sbnarnye kite perlukan kata2 smngat org. Xpelah awak. Kdg2 org yg ckp tu xde kt tmpt kite kan. Depa xleh nk faham sgt. Kalau ada pun, sstengah je yg faham. Eh sedih tau :(

Ohh yeke? Treatment tu konon2 bersihkan pores la eh. Kuakan white/blackhead bagai la tu agaknye ye? Amboii degil benor bacteria awk haha.

Awk cite pasal tu kn, teringat pulak sis mula2 dlu. Sis dlu pn penah tau facial (masa mula2 muka start bermasalah) 2 tmpt sis facial treatment, 2-2 tmpat tu, lepas treatment, bsoknya tmbuh jerawat balik. Sis mmg syak depa ni facial muka org xckup bersih. Tpi sis terussss jugk cari tmpt yg okay sampailah sis jumpa clinic pesona ni. Alhamdulillah sis puas hati.

Terima kasih awkkk ;) Muka sis xploless mcm dlm gmbar pn. Tapi xtmbuh jerawat pn sis da syukur sgt. Mmg sis harap sume yg snasib, dpt balik muka idaman. Xkirela gune cara mahal atau murah.

Ada perubahan tu da ckup bagus jugak tau. Kena istiqamah je, giteww. Jerawat kt dahi, sakit kannn! Geramm. Tyme sujud, rse cm xleh sujud lama2. Eh sis ada 1 tips tambahan. Tp tips ni lain mcm sgt. Lainnn dan menggelikan. Tp berkesan jugak sbanrnye utk jerawat. Kalau awk reply ni, sis bgtau sini ;)

(Kenapa komen sis panjang sgt da mcm entry blog kehkeh XD)

fatin liyana said...

heyy thank youu syera for the long comment, I enjoyed reading it hehe ;)
aah betul tuu! treatment tu utk hilangkan blackhead & whitehead la sepatutnya tp jadi terbalik plak.. sedih sgt sbenarnye tp mungkin ade hikmah kot di sebalik smua ni..skang baru faham betapa pentinggnye penjagaan muka..
tipss?? iyeee pleasee share sy nk tau jgk rahsia menggelikan tu haha! :)

Anonymous said...

Salam sis. Tq share. Saya pun alami masalah macam sis. Kulit muka asyik kuar jerawat, macam2 produk n treatment dah cuba tapi takde hasil. Sedih sangat๐Ÿ˜ญ. Saya penah rasa seperti sis di diskriminasi sebab muka hodoh berjerawat. Certain people Pandang pun tamo bila bercakap sebab rasa muka kita Kotor banyak jerawat. Sedih sangat, confident level zero time tu๐Ÿ˜ญ

Syera said...

@fatin liyana

Alahai sory xperasan komen awak -.-"

Yaaa betul. Sgt penting pnjagaan muka niii. Pls pls sumorang, jaga muka. Huhuu. Oh tips tu yee. Dah ready nak geli ke haha.

Ni sis dpt dr member tau. Dia kata cer letak taik idung kt jerawat. Bukan yg keras2 tu. Yg mcm air2 lembik sikit tu eh geli pulak aku cakap pasal ni HAHA. Haaa cer awak and sesapa yg baca ni try. Sis pena buat tau serious. Ade yg kecut ade yang tak. Yang tak tu biaselah jerawat degil kalau ketuk pakai hammer pun belum tentu nak hilang.

So lepas ni ramai2 calit taik idung kat muka yg ada jerawat. Pakai taik idung sendiri tau jangan pakai taik idung orang lain HIHIHI XD

Syera said...

@Anon

Wslm awak. Kannn. Sedih kan. Kdg2 nanges knape muka ni tak baik2. Stgh org kdg tak ckp pape psal muka kita. Tp kite boleh nmpk reaksi muka dia mcm mna bila bercakap dgn kita. Rasa mcm dia tgh tenung sebijik2 jerawat kt muka ni.

Sis pn tumpang sedih dgn cite awk. Skrg awk mcm mna? Awk jgn giveup tau. Kalau takut nk try produk2 kt market, awk try petua tradisional tau. Sikit sebanyak dpt bantu jugak walaupun efeknya agak slow :)

Nurul Hazirah said...

Salam sis...muka saya pon jerawat since form 5...kejap elok kejap datang balik...main2 pulak dia..tapi sejak2 gatal pakai satu product ni start naik banyak tang pipi..nak senyum pon tak confident da..hahaha..tujuan pakai product tu mulanya nak hilangkan parut hitam2 je...hilang tu memang la hilang..tapi lepas setahun guna perasan jerawat naik balik..makin banyak..so stop slow2...skrg guna kaedah bedak sejuk dengan mask tomato+putih telur..pakai time malam sebelum tido je..nak try pencuci cetaphill dengan tidact tu.. tapi takut la pulak..lagi satu..mosturizer n sunblock tu mmg wajib pakai ke untuk kulit jerawat?? Sbb tak pernah pakai...takut pulak..

Nurul Hazirah said...

Salam sis...muka saya pon jerawat since form 5...kejap elok kejap datang balik...main2 pulak dia..tapi sejak2 gatal pakai satu product ni start naik banyak tang pipi..nak senyum pon tak confident da..hahaha..tujuan pakai product tu mulanya nak hilangkan parut hitam2 je...hilang tu memang la hilang..tapi lepas setahun guna perasan jerawat naik balik..makin banyak..so stop slow2...skrg guna kaedah bedak sejuk dengan mask tomato+putih telur..pakai time malam sebelum tido je..nak try pencuci cetaphill dengan tidact tu.. tapi takut la pulak..lagi satu..mosturizer n sunblock tu mmg wajib pakai ke untuk kulit jerawat?? Sbb tak pernah pakai...takut pulak..

Syera said...

Wslm Hazirah :)

Alalala.. gatal2 kan. Kdg testimoni produk2 ni over sgttt tau. Goyah jiwa kewanitaan kite ni yg sukakan kecantikan kann. Ekeke. Sbb tu kite pn rasa nk try mcm2 produk. Hihi

Wow petua baru. I like it! Awak pakai stiap malam ke?

Kalau awk takut nk pakai cetaphil & tidact, awk try set trial dlu. Ade jual kt Watson & Guardian. Mosturizer & sunblock tu, yg xjerawat pn kna pakai. Mmber sis yg buat treatment pun ckp, doc dia gtau suh pakai stiap hari.

Eh dlu sis xleh pkai sunblock. Muka jdi mgelupas. Lpas doc ckp kna pkai, sis pn branikan diri. Nasib baik xde efek pape. Haha awk jgn takut tau.

Nurul Hazirah said...

Aah sis...saya pakai petua tu setiap malam...mask tomato+putih telur pakai sampai kering..basuh dengan air suam..lepastu sebelum tido tu tepek la bedak sejuk..rasa better sikit laa dari pakai cream malam product2 kat luar tu..tapi saya nak tanya mcm mana nak pakai mosturizer dengan sunblock tu..apply yg mana dulu kat muka?? Kalau duduk2 kat rumah pon kena apply ke benda tu?

Nurul Hazirah said...

Bedak sejuk tu memang tiap2 malam pakai..hehehe...mask tomato+putih telur pon sama...saya amalkan tiap malam ..tapi sis nak tanya...moisturizer dengan sunblock tu nak apply macam mana ya..nak bubuh kat muka moisturizer dulu baru sunblock ke??kalau stay kat rumah pon kena pakai ke??haa kau..banyak pulak aku tanya..hahahha..act sy dah beli semua tu...harap takde effect apa2..tak floles takpe..janji jerawat takde..

Isma said...

Hi assalamualaikum kak , nak tanya um if isma dah takda jerawat but kesan parut je yg tinggal? :'( ada apa apa tips tak kak? Yang isma boleh guna dan praktik? isma minta tolong akak yaaaa :)

Isma said...

Hi assalamualaikum kak , nak tanya um if isma dah takda jerawat but kesan parut je yg tinggal? :'( ada apa apa tips tak kak? Yang isma boleh guna dan praktik? isma minta tolong akak yaaaa :)

Isma said...

Um akak, moisturizer dan sunblock tu hanya dipakai lepas kita hilang parut jerawat or pakai masa kulit didalam pemulihan?

Nurul Afiqah Noorrezhan said...

Assalam. Boleh tak share brp banyak awak spend utk rawatan?

Saya ada masalah jerawat jugak. Pernah try rawatan di klinik kulit tapi tak berjaya.2 bulan pertama ok tp masuk bulan ke-3 antibiotik yg doktor bg tu trigger eczema pulak (lps Dr kurangkan dos sbb muka dah elok sikit). Bila makan je antibiotik yg Dr bg tu saya akn gatal (eczema). Bila perasan yg saya sebenarnya alah dgn antibiotik tu saya terus stop. Tak berani nk sambung treatment dah.

Syera said...

@Hazirah

Aww sis suka lah dpt petua baru2 ni.

Tomato+putih telur, then basuh dengan air suam, tepek bedak sejuk. Noted!

Nanti boleh try. Lagi2 kalau ada tomato. Insyaallah kulit cantik!

Hahaha takpe byk tanya. Sis okay je. Sis pun masih confuse mana nk pakai dulu haha. Tp sis selalu pkai mosturizer dulu. Then sunblock. Yuppp. Kna pakai jugk even duduk dlm umah je.

Betul Hazirah. Tak ploles pn xpe asalkan muka takde jerawat pn kite syukur dh kan. Good luck tau and jgn lupa disiplinkan diri ;)

Syera said...

@Isma

Waalaikumsalam. Hai Isma :))

Parut jerawat mmg susah nk hilang, kan? Parut Isma lubang ke, parut biasa? Akak pn ade lg parut2 tu tau. Disebabkan tahap kesabaran akak semakin tipis, so kak xtry tips tradisional (sbb efek dia agak slow haha).

Tpi akak skg tgh try Bio Oil. Baru sebulan. Akak baca info, review blogger, mostly positif. Maybe Isma bole try Bio Oil jugak. Mana tahu berkesan :)) Good luck!

Syera said...

@Nurul Afiqah

Waalaikumsalam.

Saya tak ingat exact price dia. Tapi dalam 769 ke, 799 macam tu. 4x acne treatment.

Alahai yeke. Klinik tu, doc mmg just bagi antibiotik je ea? Takde treatment lain cuci2 muka ke apa ke..

Awk tryla pegi klinik yg saya pegi tu pulak. Sbb dia akan bersihkan luaran jugak. Mcm treatment saya buat tu -- picit2 jerawat, pakai mask, letak ubat etc. Saya mkn antibiotik pn sebulan je. Doc suruh mkn antibiotik lagi utk bln ke-2. Saya tak nak sbb takut huhu.

Lpas tu sye smbung dgn acne treatment. 4x treatment, muka dh okay. Skrg cuma tinggal penjagaan diri sndiri je. Facial sndiri kat umah hihi ;)

azwar haura said...

hai awk..sy ni ade masalah jgk muka sy lepas salah pakai produk..blh bg no fon atau contact sy 017 9985374(ayu)..sy nak sgt kulit sy elok smula

Faiez Iez said...

Salam . Saya laki . Umur 19 . Dah 2 kali kena muka naik jerawatpl tetiba. Dulu masa skola ha ambik masa 2 bulan jugak nak elok . Sedih bak hang . Mmg ngeri . Lastu skrg ni dia naik balik haha . Sbb salah makan produk . Bertambah lah sedih berganda2 . Jerawat batu naik sana sini haih . Tapi 2 3 hari ni dah okay sikit sbb entah . Tetiba je nak okay agaknya . Mmg malas nak pakai apa2 kat muka skrg ni . Pakai pncuci muka je .

Nur Hafizah Ismail said...

Salam , hi awak. Nice blog :) Good information there. Saya nak tanya satu soalan regarding moisturizing cream cetaphil and sunblock spf 50 biore uv. Macam mana ye cara nak apply this to item? Tqsm in advance :)

Syera said...
This comment has been removed by the author.
Syera said...

@Faiez Iez

Mybe disebabkan hormon jugak kot. Hehe. Tapi jerawat batu tu sakitnye lahaiii! Laki mmg jarang nk taruk mcm2 kt muka. Beza sgt dgn pompuan ;))

Syera said...

@Nur Hafizah Ismail

Wslm hai hafizah :) Tq for reading anyway.

Kalau ikut cara saya pakai, saya sapu moisturizer dulu kt muka, then baru sunblock. Sapu je mcm pkai krim :))

Anonymous said...

Salam....hai Kak..saya nak tanye akk mcm mane nk hilang kan parut...muka saya bnyk parut....klu tumbuh jerawat mesti nk picit...rmai yg tegur...LPs tu mcm mne nk hilangkan tabiat suke picit jerawat...

Anonymous said...

Salam....hai Kak..saya nak tanye akk mcm mane nk hilang kan parut...muka saya bnyk parut....klu tumbuh jerawat mesti nk picit...rmai yg tegur...LPs tu mcm mne nk hilangkan tabiat suke picit jerawat...

Nur Hafizah Ismail said...

Hai. Thankyou for your feedback. After dah apply these two item, boleh tak I sapu bedak johnson baby powder? Tqsm in advance.

Syera said...

@anon

Wslm. Hai :) Akak skg tgh pkai bio oil. Sehari biasanya 3x akak pakai (pagi, tghari, malam sblm tido) So far parut dh pudar sikit. Cer awk try. Mne tahu ok dgn kulit awk.

Haha nk hilangkn tabiat suka picit jerawat ni hmm gigit jari sndiri boleh tak? :DD Akak pn xsure mcm mna. Awk kna behave sndiri agaknye. Good luck ;))

Syera said...

@Nur Hafizah Ismail

Hai :) Boleh. Takde masalah. I pn buat bnda yg sama.

Anonymous said...

Hi dear,nk tanya resepi jus tomato tu..brapa biji tomato & brapa byk susu pekat ye? Ada tambah air masak x? Or just minum mcm tu je lps blender? Thanks☺️

Syera said...

@Anon

Hai sygs :) Biasa sye buat 1-2 bijik tomato. Kalau tomato tu besa, sye guna sebiji je. Pastu susu tu agak2. Kalau nk manis, letak byk. Kalau xnk manis, letak sikit. Mcm tu gk dgn air. Tp sye lg suka letak sikit je air. Sbb nk rasa tomato lebih hehe ;)

Fiza Black said...

Salam dear.. Wow selepas saya baca kisah wak serious bagi saya semangat balik.. Saya pon Ada masalah cam tu dah lama dah.. Mcm2 Cuba dri murah sampai mahal.. Dah xlarat nangis dah.. Lebih sedih bila ahli keluarga tegur, kwn atau owg Len mengutuk n jadi muka sy bahan ejekkan.. Asa can nak sembunyi drpd owg ramai.. Thanks dear.. Harap boleh share g nasihat.. Sy masih DLM usaha selesaikan masalah jerawat saya ni.. Tolong doakan saya berjaya ya..amin

Nurul Syafinas said...

Salam. Nak tanya tidact tu ssuai ke utk kulit sensitif ? Sy baru beli tp lupa nak tanya dy sama ada ssuai utk klit sensitif atau tak

Nurul Syafinas said...

Awak, tidact tu sesuai ke utk kulut sensitif? Sy baru beli , lupa nak tnya dia ๐Ÿ˜ฃ

Nurul Syafinas said...

Salam. Nak tanya tidact tu ssuai ke utk kulit sensitif ? Sy baru beli tp lupa nak tanya dy sama ada ssuai utk klit sensitif atau tak

nurul hidayah said...

Mencari produk penjagaan muka tanpa bahan kimia. boleh klik link disini http://furaihadsnurul.blogspot.my/

Syera said...

@Fiza Black

Terima kasih sudi baca. Ya betul. Hilang confident kan. Org xpaham mcm mana struggle nye kite nk rawat muka ni balik. Sakit pulak hati kite kn. Insyaallah. Sye doakan semua yg penah ada msalah yg sama mcm sye, sembuh balik. Cuma jgn pernah give up je :))

Syera said...

@Nurul Syafinas

Wslm. So far spnjng saya gune tidact masa kulit teruk dlu, takde efek negatif ppe :) Insyaallah sesuai.

Anonymous said...

Assalamualaikum akak,better makan vitamin E shaklee atau buat rawatan laser?huhu

Syera said...

@Anon

Wslm. Bg akak, try mkn vitamin dlu. Kalau okay, tak perlu laser. Kalau jerawat atau parut degil sgt (mcm akak punye haha) awk buat laser ;)

Along eg said...

Salam..maaf bertanya..masalah kulit awak sudah baik ke?kalau belum...boleh try produk sy..100% bahan semula jadi..jika ingin tahu lebih lanjut,boleh ws sy 0129025622...muhammad..tq

Along eg said...

Salam..maaf bertanya..masalah kulit awak sudah baik ke?kalau belum...boleh try produk sy..100% bahan semula jadi..jika ingin tahu lebih lanjut,boleh ws sy 0129025622...muhammad..tq

Along eg said...

Salam..maaf bertanya..masalah kulit awak sudah baik ke?kalau belum...boleh try produk sy..100% bahan semula jadi..jika ingin tahu lebih lanjut,boleh ws sy 0129025622...muhammad..tq

Along eg said...

Salam..maaf bertanya..masalah kulit awak sudah baik ke?kalau belum...boleh try produk sy..100% bahan semula jadi..jika ingin tahu lebih lanjut,boleh ws sy 0129025622...muhammad..tq

Along eg said...

Salam..maaf bertanya..masalah kulit awak sudah baik ke?kalau belum...boleh try produk sy..100% bahan semula jadi..jika ingin tahu lebih lanjut,boleh ws sy 0129025622...muhammad..tq

Along eg said...

Salam..maaf bertanya..masalah kulit awak sudah baik ke?kalau belum...boleh try produk sy..100% bahan semula jadi..jika ingin tahu lebih lanjut,boleh ws sy 0129025622...muhammad..tq

Along eg said...

Salam..maaf bertanya..masalah kulit awak sudah baik ke?kalau belum...boleh try produk sy..100% bahan semula jadi..jika ingin tahu lebih lanjut,boleh ws sy 0129025622...muhammad..tq

Along eg said...

Salam..maaf bertanya..masalah kulit awak sudah baik ke?kalau belum...boleh try produk sy..100% bahan semula jadi..jika ingin tahu lebih lanjut,boleh ws sy 0129025622...muhammad..tq

Along eg said...

Salam..maaf bertanya..masalah kulit awak sudah baik ke?kalau belum...boleh try produk sy..100% bahan semula jadi..jika ingin tahu lebih lanjut,boleh ws sy 0129025622...muhammad..tq

Along eg said...

Salam..maaf bertanya..masalah kulit awak sudah baik ke?kalau belum...boleh try produk sy..100% bahan semula jadi..jika ingin tahu lebih lanjut,boleh ws sy 0129025622...muhammad..tq

Along eg said...

Salam..maaf bertanya..masalah kulit awak sudah baik ke?kalau belum...boleh try produk sy..100% bahan semula jadi..jika ingin tahu lebih lanjut,boleh ws sy 0129025622...muhammad..tq

Along eg said...

Salam..maaf bertanya..masalah kulit awak sudah baik ke?kalau belum...boleh try produk sy..100% bahan semula jadi..jika ingin tahu lebih lanjut,boleh ws sy 0129025622...muhammad..tq

Along eg said...

Salam..maaf bertanya..masalah kulit awak sudah baik ke?kalau belum...boleh try produk sy..100% bahan semula jadi..jika ingin tahu lebih lanjut,boleh ws sy 0129025622...muhammad..tq

Along eg said...

Salam..maaf bertanya..masalah kulit awak sudah baik ke?kalau belum...boleh try produk sy..100% bahan semula jadi..jika ingin tahu lebih lanjut,boleh ws sy 0129025622...muhammad..tq

Along eg said...

Salam..maaf bertanya..masalah kulit awak sudah baik ke?kalau belum...boleh try produk sy..100% bahan semula jadi..jika ingin tahu lebih lanjut,boleh ws sy 0129025622...muhammad..tq

Along eg said...

Salam..maaf bertanya..masalah kulit awak sudah baik ke?kalau belum...boleh try produk sy..100% bahan semula jadi..jika ingin tahu lebih lanjut,boleh ws sy 0129025622...muhammad..tq

Faizah Syakira said...

Wahhh bestnya. Saya pun mcm awak la kenenya. Sthn lbih taw. Sadis giler. Now dah 10 bulan all out dengann shaklee. Alhamdulillah dah makin ok. Serius insaf sangat2. Dah la muka bulannnn. Hope dapat skin peloles cam awak. Doakan utk saya taw

Anonymous said...

Assalam kak . Thanks sbb bg info mmng sngt mmbntu. Dan yg pling utama kelakar la kak ni . Saya ni msih diawal remaja jd fasa jerawat ni mmng naik la .. cuma sikit n bnyak. Msa sya skolah dulu jerawat naik sikit tp confident tu mmng kurang la . Jd msa saya umur 18 saya ada pegi facial d wangsa maju .. lepas pda facial dalam dua hri mcmtu hbis stu muka saya, naik jerawat .mcam2 jenis jerawat yg naik . Msa tu memang sedih sngt mmng down gila bila kawan ajak keluar memang mlas nk kluar . Malas sbb jerawat bnyak :( Dulu kt dahi lincin skrg penuh mcm dah kembar jerawat tu bercamtum :(( . Sya dh tnya kt semua org tntng ubat yg mereka pkai dan mcm jenis produk sya beli tp still xbrkesan. Dan dlm beberapa hri ni saya trbukak blog akak dan trtarik dgn kisah kak . Saya ikut mcm kak buat pergi jmpa doc.Doc kasi ubat tu memang ok la dia mcm kering tp bru try dua hri haha . Tp xsama ubat yg kak tunjuk tu . Nama pon lain .Doc sarankan sya ulang selama 6 bulan. Sya rsa nk beli cethapil yg kak tnjuk tu tp doc kta jgn guna lg sebarang pncuci . Nt klau muka saya dah ok sya nk beli . Boleh sya tahu cethapil tu brpa hrga ? Maklum la kena taruh duit dulu kot la mahal hahaha..

Syera said...

@Faizah Syakira

Kann sadis sgt! Wow nmpknye awk berkesan ek dgn shaklee. Sye ade mkn, tp xkonsisten, so xnmpk efek hoho. Eh tak. Tak ploles pn. Dlm gmbar mmg xnmpk sgt. Tp xde jrawat tu, syukur sgt dh. Hee. Moga awk dpt balik muka mcm dlu. Insyaallah :))

Syera said...

@Anon

Wslm dear. Haha. Happy rasa bila ade org terhibur dgn pnulisan akak. Tq sudi baca. Akak share pngalaman je. Tak sangka boleh membantu org2 yg alami msalah sama mcm akak.

Ya allah yeke. Sedihnyaaa! Means awk lgi teruk dr akak la kn. Kuatnya awk. Kt wgsa maju tu kt mne? Sbb baru2 ni ade viral jugk spa/salon kt wgsa maju yg problem. Mostly client tak puas hati dgn servis dorg. Risau kot2 awk buat kt tmpat yg sama jugk.

Oh yeke. Lgi skali akak happy dpt tlg awk hihi. 2 hari je dh kering? Kuat jugak ye ubat tu. Woww. 6 bulan. Lamanyaa. Awk pgi klinik mna? Boleh sama2 share dgn pengomen2 kt sini. Mana tahu dpt bantu org lain pulak :)

Hihi. Cetaphil tu xmahal sgt syg. Boleh dpt dlm RM20+ (normal skin), RM50+ (oily skin). Awk boleh cri kt Watson, farmasi, Guardian etc. Even dulu2 kulit akak berminyak, akak pkai je normal skin pnye. Tak mampu akak dikk nk beli cleanser smpi RM50 kihkih.

Btw, hope muka awk cpt sembuh and dpt build balik konfiden. Good luck tau ;)

Anonymous said...

Naik semula semangat saya nk rawat jerawat . Sedih hari hari tengok cermin muka yg penuh dgn jerawat . Muka saya terlalu sensitif sangat . Kalau lepas mandi ke apa mcm rasa gatal . Dah mcm2 produk pakai jumpa doc apa bnyk dh . Sampai rasa nk give up ๐Ÿ˜ข

ves said...

Dalam, sy lelaki n ad gak msalah jerawat.. Sedih bila tgk parut merah2 n muka sakit2 sbb jerawat dlm kulit.. Now ngah mkn accutane 40mg daily, harap2 jerawat hilang ler.. N sy xbrani nk letak pelembab or pkai Cetaphil gentle cleanser tu sbb akn jdi whitehead.. Oh jerawat, nyah la kau dri muka aq!! Malu weyh bila brdepan dgn org, aq asik usha2 muka org je smbil brckp dlm hati "ishk bersihnye muka dia/muka dia xbrminyak, helok je lembab2 sikit cmtu/gebunye kulit dia/apsal dia dpt kulit normal sedangkn aq brminyak n brjerawat??!!/kalaulah kulit aq flawless mcm dia" n bnyk lgi lah.. Haha.. Tpi aq suka perhatikn kulit lelaki jelah sbb majoriti lelaki xpkai krim muka tpi flawless bakhang.. Hadoiii smpai aq penah ckp kt mak aq nk g Korea or Thailand utk buat plastic surgery.. Pstuh mak aq ckp "KAU NAK JADI BAPOK EH? ".. hahahaha..

Syera said...

@anon

Jgn tgk cermin. Cermin musuh utama sbb dia selalu buat kite give up, hilang konfiden etc etc (nanges) huhu

Takpe, kite cube positif (walaupun susah kann) teruskan dgn usaha nk dptkn muka mcm dulu. Jgn give up lagiii. Saya doakan muka awk okay dan gebu mcm pipi baby ;)

Syera said...

@Ves

Wslm. Haha. Sama lah. Nk p Korea nk buat plastic surgery. Sapa boleh tahan tgk muka sndiri tak baik2 kann. Maigod, jerawat dlm kulit is soooo jahat kan. Kite nk picit pn xbolehh. Smpai skrg benci jerawat mcm tu arghhh. Eh kenapa syera emo terlebih :p

Oh yeke. Means cetaphil tu xsesuai la eh. Jarang2 dgar pasal ni.

Haha. I tot pmpn je ade bercakap dlm hati mcm tu bila tgk muka org. Smpai la ni pn masih adore dgn org yg bermuka licin (mata ada love2) Betul la tu. Laki jarang pkai produk kt muka but yeah. Still flawless is something yg kite rasa sgt amazing haha.

Unknown said...

Salam syera. hppy sgt bila tgk u dpt atasi skin prob.. act saya ada sevey 1 medi spa.. nama dia mbh medi spa.. ok ke ek klau nk try buat treatment.. sbb kulit muka saya jenis berminyak di t zone.. pipi n dahi kurg. lg 1 saya mcm tertarik dengan cetaphil tu. dia ada 1 set dengan foundation ke? klau syera ok, blh x emel saya detail produk yg syera gunakan. dari cleanser smpailah foundation. emel saya noor.ieta85@gmail.com tq syera.

Syera said...

@Unknown

Waalaikumsalam :) Thank you. Im happy too. Yup sye pn ade prasan gak mbh spa tu. Lately agak femes huhu. Mybe okay. Sbb tgk feedback cust dorg pn boleh tahan. Tak rugi if awk try. Mane tahu berkesan ;))

Cetaphil.. setahu sye takde foundation. Yg sye tahu, cleanser, moisturizer, cream lotion and sunblock.

Sye share kt sini skali apa yg saya pakai skrg.
1) Cleanser - Cetaphil
2) Moisturizer - Bio Oil. Kadang2 cetaphil. Tapi biasanya Bio Oil sbb dia dpt hilangkn parut sekali
3) Skincare (Soap, face balm, boaster, cream) - Vivilin London
4) Sunblock - Biore UV
5) Foundation - V'Asia
6) Scrub - Coffee Scrub Irrisential

Semua ni sye pakai lebih setahun dah rasenye. Kecuali nombor 3. Yg tu selepas try Hada Labo dan Bio Essence Tanaka White haha. 2 produk ni takde efek pape kt muka sye. Vivilin tu pn xnmpk sgt efeknye. Tp pakai jugak sbb suka dgn tekstur & bau produk dia hihi

Amira Zura said...

Terbaik infonya. Terima kasih admin share info yang bagus sekali. Salam dari blogger blogwalking ya.

Salam admin. Tumpang Iklan:-

Sayangi dan hargai suami anda. Jangan biarkan suami cari lain atau makan luar.
Ikuti blog kami untuk promosi istimewa sekarang.
Hanya untuk 10 pelanggan terawal.
Wanita cantik bermula dari diri :)

[BESARKAN BUAH DADA, BESARKAN PUNGGUNG, RAWAT KEPUTIHAN, KETATKAN FARAJ, KEMBALI DARA]

Anonymous said...

Acne or Pimple is a BIG Problem that crosses the borders of age, gender, race and social status. Benzac AC is a topical water-based gel wiyh its active ingredient benzoyl peroxide perfect for the treatment of acne. Benzac AC aparts from its acne-treatment counterparts is that it does not contain alcohol and it is fragrance free. Read more at:
http://kidbuxblog.com/hard-on-acne-soft-on-skin/

ZatyAnuar said...

Dulu zaman sekolah muka feloles. Habis je form 5 gatal nk pkai foundation ke pebende ntah jenama Cathy Doll. Dpt tu terus sapu sebelah muka je pastu basuh. Esok terus naik jerawat sebijik but tak expect disebabkan bende tu. So that day still sapu satu muka sbb ada photoshoot, konon nk nmpk putih lerr tp malang xberbau. Start dr hari tu muka asyik jerawat je smpai skg dh 4 tahun berlalu tsk tsk

Cuma jerawat bukan jenis yg besar2. Yg sederhana+plus kecik tp byk. Dahi, pipi, dagu suma ada. Dh mcm2 produk try. Dlu pernah try snail serum Alhamdulillah feloles balik muka tp then dh immune, start naik jerawat balik xtaw lah pahal. Dh pkai dnars, satinskinz, tati, magic jelly. Tati tu jadi la kejap pastu terasa muka asyik pedih je mcm menipis, pastu stop. Naik jerawat mcm biasa balik.

Skrg mmg xpkai any skincare. Muka elok kejap lah ritu pastu tersalah pkai remedies. DONT EVER TRY MADU+GARAM. Konon madu+garam ni leh matikan jerawat, beranak pinak terus keesokannya.

Skrg tgh pakai cetaphil, tidact and mederma only. Almost 3 weeks xnmpk effect lagi huhuhu. But mederma tu serius berkesan, 2 minggu dh nmpk parut hilang tp sapu siang dan malam lah. Tp jerawat still there. Doakan sy muka tkde jerawat, xfeloles cm cermin pun tkpe asal sume jerawat hilang. InshaAllah Amiin

Syera said...

@Zaty Anuar

Ow saye xpenah lgi dgr madu+garam tu. Garam tu lah langsung xpenah tahu org letak kt muka.

Btw, thanks share cerita. Hope dpt tolong2 org yg ada masalah sama mcm kite2 ni kan. Insyaallah nnti muka awk okay balik. Sabar tau :))

ummu nuha said...

Wah.. macam susah je nak hilangkan parut berlubang ni.

Nak tahu cara paling berkesan untuk hilangkan blackhead & whitehead dengan berkesan? Baca ini. :)

She said...

Boleh tak cerita pengalaman treatment kat pesona clinic tu.. ada amik skincare dia tak

She said...

Boleh cerita pengalaman dekat pesona clinic tu tak. Sakit ke..ada guna skincare dia tak

She said...

Boleh tak cerita pengalaman treatment kat pesona clinic tu.. ada amik skincare dia tak

Anonymous said...

akak penah makan shaklee tak..kami penah makan vit e shaklee tu tpi xde efek apa pon.. sedih hahha harapan sgt nak ploless..btw tengah kumpul duit ni nak g klinik ๐Ÿ™Š

mohd razi said...

sy malu tngk cermin sbb muka yg bermasalah...masa sek men dulu muka sy penuh jerawat...skrg jerawat bkn lg masalah utama..ada sikit2 tu biasa la..tp yg lbh besar masalah parut jerawat berlubang...macam2 produk sy guna yg tampal yg minum suma x berguna..smpai sy anggap suma produk2 ni sebagai penipu...sy label usahawan2 kosmetik tu suma sbg penipu...sy malu.tambahan keja sy mmg sntiada brdepan dgn org rmai...parut lubang...siapa2 ada cadangan?trfikir nk lazer...tp rmai kawan yg lazer ckp mcm xde kesan

Dee Fanna said...

Cik Syeraa. I nak tanye you pergi clinic tu untuk dpatkan treatment ye? So sekarang you pakai apa.? I tak tahu nak pakai apa nak hilangkan jerawat ni haaa nak oi. Hahahaa

Anonymous said...

hai, saya nak minta sikit advice dari awak. saya antara macam kawan2 lain juga, ada masalah jerawat... :'( saya nak buat rawatan tapi sedang fikir sama ada nak pegi klinik kulit atau just pegi medispa je.. any advice?

Syera said...

@she

Sure. Tapi nnti kite share kt entry lain ea sbb ramai jugak tnye bnda yg sama :) Nope. Sye xpakai skincare dorg sbb mahal tak mampu dah haha

Syera said...

@Anon

Pernah. Samalah xde efek gk haha. Tp efek akak kt tmpt lain. Kt body hihihi. Muka gituuuu jugak jerawatnye. Degil sgt jerawat ni. Mybe sbb akak mkn xkonsisten kot. Kalau idak, muke dh mcm dato siti dh rasanya skrg ni :p

Awak amek vit E je ke? Lain2 takde? Mne tahu kalau amek set, bole berkesan hehe. Tapi tulah. Kos jugak ekeke.

Good luck dear! Doa akak, kite sama2 dapat muka spt yg diidamkan ;)

Syera said...

@mohd razi

Parut berlubang hmm mmg sye xnafikan agak susah nk hilang. Sye sndiri ade lgi parut tu cumanya tak berapa besar dan dalam. Kwn awk buat brapa kali? Sye penah terbaca/terdengar, kalau laser, bkn kna buat skali dua nk nmpak kesan. 4x pn blom tentu dpt totally hilangkan parut. Ade yg kata 10x laser bru okay. Mybe depends on condition parut tu mcm mana agaknya. Not sure.

Haritu ade org share kt ig, cara dia hilangkn parut dgn cosmoderm cream 3000. Boleh try tgk kt mana2 farmasi. Tp sye xtau smada berkesan atau tidak utk parut berlubang.

Syera said...

@Dee Fanna

Ya utk dptkan treatment :)

Sekarang (21 Feb 2017)* i pakai ni everyday:
1) Cleanser - Cetaphil (Pagi) & Shaklee (Ptg/Mlm)
2) Moisturizer - Bio Oil. Kadang2 cetaphil. Tapi biasanya Bio Oil sbb dia dpt pudarkan parut sekali
3) Skincare (Soap, face balm, boaster, cream) - Vivilin London (Soap dia sye xpakai sbb dh ada cleanser)
4) Sunblock - Biore UV

Semua ni i pakai dh lebih setahun. Kecuali nombor 3. Yg tu selepas try Hada Labo dan Bio Essence Tanaka White haha. 2 produk ni takde efek pape kt muka i. Vivilin tu pn xnmpk sgt efeknye. Tp pakai jugak sbb suka dgn tekstur & bau produk dia hihi.

Tambahan:
1) Foundation - V'Asia
2) Scrub - Coffee Scrub Temyracle (former known as Irissential)
3) Clay Mask - Freeman Sparkling Pear Pore Cleansing Mask (Warna hijau ada gmba pear)
4) Ubat jerawat - Tidact

Tapi tapi tapi, i tak pakai apa2 skincare masa muka i teruk. Heee geram sgt kan jerawat tak hilang. Mybe u boleh try produk clinic pulak lpas ni? I tak try produk clinic sbb mahal. I nk keluar duit utk treatment pn dh cukup hazab hihi. Never give up okay!

Syera said...

@Anon

Hai :) Kalau tnye sye, sye pegi klinik. Klinik tu pn sye akn tgk and research betul2 dr segi feedback patient dia, doc dia, hrga, location etc. End up sye pergi Pesona Clinic tu.

Tp medispa skrg pn not bad jugak. Sye tak penah survey tpi mana2 pn okay rsenye. Tgk pada kemampuan awk :)

artikah alias said...

@syera hi syera..bole x awk bg contact number awk..sy pon ad mslh sama gak cam awk

ARTIKAH said...

@syera
assalam awk..bole x sy nak mntak opinion awk tentang penjagaan muka..ney no fon saya 0192871174 (tikah)

Unknown said...

Assalamualaikum. Sis saya nak tanya. Muka saya breakout teruk sangat sekarang ni. Saya baru seminggu pakai cetapill tapi still sama. Saya dah tak tahu nak pakai apa ๐Ÿ˜ญ Malam pula saya cuma pakai bedak sejuk. Jerawat saya naik terlalu banyak. Ada tak advice yang boleh sis bagi?

Syera said...

@artikah

Wslm tikah. Insyaallah bila free nnti sye contact ya :)

Syera said...

@Unknown

Waalaikumsalam.

Awk pakai cetaphil type yg mana eh? Utk normal or oily skin? Bfore ni ade beberapa mmber sis kata pakai cetaphil xde efek. So sis assume MAYBE, MAYBE -- sbb dia pakai cetaphil yg xsesuai dgn type skin dia. Dia pakai normal skin, padahal skin dia berminyak. Ini cuma pndapat dan logik sis je :DD Kdg2 cleanser xsesuai dgn skin type tu yg xjadi apa. Ingredients/formula yg depa buat msti berbeza mngikut kesesuaian kulit pengguna. So if skin awk berminyak, awk try tuka kpd oily pnya ya.

Bg sis okay dh tu awk pakai bedak sejuk. Cuma kna konsisten. Mne tahu okay dgn awk kan? Sis dulu xpakai sgt sbb malas hihi ^^

And awk cuba tmbah sikit satu petua tomato ni. Blend / sagat tomato. Pastu cmpurkan dgn madu. Pstu awk sapu2 kt muka. Biakan 15min bru basuh. Lebihan bahan tu boleh msukkan dlm peti ais. Pakai sejuk2 rasa fresh gitu.

Kalau awk rajin, buat 2x sehari (pagi & malam). Kalau kurg rajin, 1x sehari. Kalau mmg tak rajin lgsung (MCM SIS NI HAHA) buatla setiap 2-3hari ;DD Tomato ni bagus sbb dia ak mnyerap lebihan minyak kt muka. Kesannya yg sis rasa, jerawat kurg sikit nk muncul melainkan wktu nk dkt2 period :)

Tp awk kna tahu, bila kita pakai bahan2 organik smulajadi ni, agak lmbat kite nk nmpak keberkesanan dia. Tp kesannya akn tahan lebih lama dan surely lebih sihat :)) Ini sbagai tmbahan atau awk boleh jadikan rutin. Good luck and sabar okay. One fine day insyaallah muka awk akn sembuh smula mcm org lain :)

Ain Afrina said...

Sis, tidact tu pakai after siap buat skincare ke? Saya baru beli tadi, lagipun ada kawan recommend hihi :)

Syera said...

Sis pakai before tepek krim kt muka. Tu pn tggu kering sikit baru pakai skincare lain. Tp sis xtau cara apply yg betul tehee :D

Good to try. Insyaallah okay :)

Shaa Anuar said...

Hi sis, kalau kita consume cetaphil sampai jerawat sembuh, lepastu kita guna produk lain untuk hilangkan parut boleh ke? ke jerawat kita akan tumbuh balik? cetaphil takboleh hilangkan parut kan? help me sis. taktau nak pakai apa dah ni :(

ves said...

Slm, aq lelaki n nk bagi tips psl jerawat sbb aq dh 6 taon hadap jerawat batu merah2 dlm kulit.. Cuci muka, pkai ubat jerawat, sapu pelembab, settle.. Sblom nie aq xcaye dgn pelembab muka sbb muka aq sng trsumbat n brminyak2.. Tpi skrg msalah black/whitehead dh xde, jerawat batu dh xde, tnggal parut2 xbnyk xsikit.. Huhu.. Brg yg aq pkai adlh......

1. Pencuci muka Safi Men wrna hijau utk jerawat

2.ubat jerawat brand DalacinT

3.pelembab brand Safi botol kaler biru sari gamat

3 benda nie je aq amalkn, alhamdulillah brhasil.. Slain tu, aq mkn ubat ACNOTINE 20mg stiap hari slama 4 bulan.. Ubat nie utk org2 yg dh xjumpe ubat ssuai dgn msalah muka yer.. Skrg nie aq ngah fight dgn msalah parut lekuk besar plak, aritu awal taon baru aq kena chickenpox n ad yg pecah kt muka tgen jdi parut lubang, arghhh.. Aq tiap2 2 mnggu 1x pkai dermaroller tools utk reduce parut lekuk, utk parut warna sgt2 brkesan pkai dermaroller nie.. Kt Lazada ad jual murah2 korg bleh test, tpi aq syorkn pkai yg jarum 1mm yer.. Gud luck korg.. Jgn stress2 sgt, asal dh xde jerawat mnggerutu je alhamdulillah.. Parut tu bleh slow2 hilangkn.. ๐Ÿ˜Š

Syera said...

Hi dear. Kalau tnya sis, erm bole kot kalau nk pkai produk lain. As long as skin awk takde efek -ve ke pape kan, awk teruskn. Klu xssuai, mmg kne stop.

So far selama sis pkai cetaphil, rsenye mcm xhilang parut sis haha. Sbb tu sis try bio oil.

Skin awk mcm sis ke?

Syera said...

Thanks for sharing :)

Anonymous said...

saya dh kumpul duit nak pegi treatment hahaa tapi tkot pulak kalu bajet xcukup. kak syera nye pakeh tu, akak personally choose ke atau doctor mmg suggest 4x .saya bajet below 7rat cntu la. muka xde la severe acne. tpi tu la dh menyampah kejap ilang kejap ade ๐Ÿ˜ซ .. tu yg tergedik sgt nak g clinic hehee. ad tips tak kot la boleh dapat harga lagi murah n doc tu ๐Ÿ˜‚

Syera said...

Haha. Ok cmni. Bln 1 (2017) haritu mmber kak syera ade pgi tau. Tp hrga dh xsama mcm yg akak pgi (2015) Mmber pnye hrga almost 1k rsenye. Treatmnt yg sama dgn akak. And tyme promosi gk rsenye. Rsenye la. Hehe

Tp kalau bajet awk below 700, bole gk buat. Tp bkn 4x treatmnt. And sbb jerawat awk kjp ade, kjp xde, agaknye 2x dh okay. Huhu. Awk dh try ke pkai ubat jerawat? Mmg xhilang ke?

Awk nnti try tgk kt ig dorg tau. Pstu wasap or call dorg.

Yg akak pnye tu, doc suggest. Actually ade dua treatmnt utk acne. Tp of course la akak amek mna yg murah hihi

Haha tips ye. Silakan buat solat dhuha hajat dan ngorat doc tu hahah eyy mngade tau minx tips cmtu. Mne lah akak ade tips nk dpt murah hahaha

hairul nisya said...

Salam akak,
Saye pon ade masalah jerawat same mcm akak. Jerawat merah2. Sblm ni muka susah naik jerawat, kalau naik pon,dlm seminggu tu mesti surut balik. Tapi sejak awal tahun lepas, jerawat saye strt naik pastu tak surut2,dia jadi merah je macam tu. Tak tahu la ape punca dia sama ada sbb saya resdung ke, salah pakai produk ke atau hormon ke ermm ntah la tak tahu sbb ape. Dah try mcm2 produk jugak. Sekarang ni dah sebulan pakai pencuci muka shaklee, tapi jerawat makin mendadak2 naik pulak. Ermm tak tahu nak buat ape �� Kalau akak sudi boleh tak nak consult personal dgn akak, ni no saye 0162356156-nisya. Kalau tak pon mintak tlg akak share cara2 penjagaan muka akak wktu ade jerawat dulu. Terima kasih ��

hairul nisya said...

Salam akak,
Nak mintak consult personal boleh tak? Ni no saye 0162356156

Syera said...

Wslm yang :)

Maaf akak xbole dh nk share melalui fon/wasap. Sbb last time ada org pass2 number akak smpai tah siapa2 yg contact. Kalau awk nk contact akak, pm akak kt fb ya.

Fb : Syera Laa (Saer)

Insyaallah akak tlg semampunya kt situ :)

Anonymous said...

Salam.
Sis,lps ambil wudhu,pelembap n UV cream akn hilang.sblm apply smula slps solat,ad x lgkh spesifik lain?CTH cuci muka dulu@apply toner dlu etc.
Thnx

Syera said...

Wslm sis.

Yup of course cuci muka dlu. Then toner (tggu smpai dia meresap dlu) > moisturizer/sunblock > cream.

Btw, sye bru tgk tips pnjgaan Korean; utk nmpak glowing/ moist muka.

Depa pkai toner 7 layers. Tuang toner tu sikit2 kt tapak tgn. Then dap2. Tuang lagi, pastu dap2 lagi smpai 7x. Sye dh try. Its work! Rasa lebih lembut n lembab kulit muka.

Hasil dia beza bila kite pkai toner dgn kuantiti yg byk. Kite rse mcm tuang toner byk sikit, lgi lembab muka. Tak. Xsama tau. Lain. Nnti bole try ya ;)

Anonymous said...

salam, boleh bagi email address. saya nk tanya soalan

Syera said...

Wslm. Boleh. Emel ke
syeralaa@gmail.com

klinik ku said...

Alhamdulillah. Yang masih mencari jalan penyelesaian masalah jerawat,bole lihat di Klinik Ku Wangsa Maju. Fb Klinik Ku. Ig : klinikjerawat_jeragat

Unknown said...

Akak kalau nak pakai sunblock tu dah sampai malam X payah pakai pun X pe kan lps tu sye ada beli mcm dlm gmbr tu sunblock yg biore tpi sye rase sye dah tersalah beli sye tgk kat tulisan tu dia tulis "perfect protect milk" kalau yg sye beli tu bukn sunblock ke sbb dlm gmbr tu X sama tulisan dia ...Lps tu blh ke pakai jenama yg berlainan kalau fungsi nya sama contoh sye pakai biore uv prefect protect milk pada hari sekolah tapi hari cuti sye pakai krim pencerah wajah yg ada pelindung uv jenama safi fair beauty

Syera said...

Syg, mlm xyah pkai. Siang2 even dok umah pn pkai tau. Kalau jln2, kne rajin reapply sun block.

Haah lah. Awk ckp ni, bru akak prasan tulisan lain. Mybe pckaging baru. Tp sunblock yg sama tu.

Boleh2. Sbb ada pelindung uv gk en. Tp kalau rajin, tepek je 2 layer. Akak pn kdg pkai krim yg dh ade pelindung uv still tepek sunblock ;)

Tu klu rajin. Klu malas, satu hapa pn akak xtaruk kt muka ni XD

Abby said...

As salam, Hi syera :) nak tanya sunblock biore tu berapa?

Syera said...

Wslm abby :)

Last sye bli, rsenye dlm rm18 smthng. Xtau skrg kot dh naik/turun hihi

Anonymous said...

Sekarang ni sye pom ade masalah jerawat bernanah jerawat pasir..makin hari makin teruk..x thu dh nk pakai produk untuk kulit sensitif mcam sy ni.

Anonymous said...

Sye pom skrg byk jerawt bernanah and jerawat pasir .xtahu dh nk pakai scincare ape kt muke..muke sensitif bile duk kt gelap kulit jdi kusam..sedih sngat

Syera said...

Apa kata awk start dgn pnjagaan makanan dulu? Tgk balik mknan apa yg aktifkan jerawat. Yg tu boleh elakkan. Dan seiring dgn pnjgaan muka ikut petua tradisional. Mana tahu berkesan :)